
Arla investerar i topppmodern teknik i Storbritannien för att möta efterfrågan och säkra sin position som en viktig global mozzarellaproducent
Arla offentliggör en investering på 210 miljoner euro i avancerad produktionsteknik vid Taw Valley-mejeriet i sydvästra England. Investeringen skapar utrymme för ökad flexibilitet och innovationsmöjligheter för att möta allt mer specifika krav på en mozzarella som ska grillas eller smälta på ett visst sätt, eller har vissa töjningsegenskaper. Tekniken omfattas av flera patent och kortar lagringsprocessen från 14 dagar till en enda dag.
– Vår mozzarellaverksamhet har haft en tvåsiffrig tillväxt de senaste fem åren och vi har starka relationer med nyckelkunder, särskilt inom global foodservice. Det är från den mycket solida utgångspunkten som vi idag offentliggör investeringen, säger Arlas Europachef Peter Giørtz-Carlsen.
– Vi vet också att vi måste arbeta hårt för att behålla den positionen bland de globalt ledande företagen i kategorin och följa vår strategi. Denna investering gör det möjligt för oss att fortsatt vara en av de ledande mozzarellaproducenterna, ge våra kunder ännu bättre service och samtidigt förbättra lönsamheten för våra ägares mjölk.
Byggnationen i Taw Valley beräknas vara klar 2026 och de första produkterna från den nya anläggningen levereras året därpå. Merparten av den utökade produktionen kommer att exporteras till globala foodservice-kunder. Investeringen kommer inte att påverka Arlas två andra mozzarellaanläggningar i Danmark.
– Det här är ett utmärkt exempel på hur vi inom Arla hela tiden utvecklar våra processer, förbättrar vår effektivitet och förädlar våra produkter för att kunna uppnå våra strategiska ambitioner, skapa tillväxt och i slutändan säkra värde för våra ägare, förklarar David Boulanger, ansvarig för Supply chain globalt.