Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024 – en klimatsmart rätt baserad på ”havets superhjälte” blåmusslan.
Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med blåmusslor. Desirée Jaks har tagit fram olika recept för att kunna anpassa rätten efter säsong. Först ut är vintervarianten med vitkål och gröna ärtor.
– Jag har tagit fram ett enkelt och gott grundrecept på öppen lasagne, där tillbehören ändras efter säsong. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger Desirée Jaks.
Med Årets Rätt vill Desirée Jaks nå ut med budskapet om den svenska blåmusslans förträfflighet och inspirera till att äta råvaror i säsong.
– Musslan är överlägsen annan mat från djurriket när det gäller kombinationen miljö, hälsa och smak. Musslan odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter, desto bättre för både människan och jorden. Idag äter vi svenskar otroligt lite musslor per person och år trots alla fördelar som finns med råvaran – det vill jag ändra på, säger Desirée Jaks.
– Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer. Väljer man även svenska ekologiska råvaror blir det extra klimatsmart, säger Desirée Jaks.
Årets Rätt introducerades av Året Kock 2019 med syfte att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästaren i svensk professionell matlagning.
Årets Rätt ska:
• spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi
• kunna serveras både hemma och på restaurang
• vara klimatsmart
• lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året
Receptet på Årets Rätt 2024 finns här