Här är finalisterna till Årets matbluff 2023

PUBLICERAD: 17 januari 2024
UPPDATERAD: 17 januari
Foto: Äkta vara

Lakritsglass utan lakrits, Kalvfond med 0,4 % kalvköttspulver och Hembakat bröd från fabrik. Det är några av finalisterna till Årets matbluff 2023. Nu är det upp till svenska folket att rösta fram den bluffigaste.

För nionde gången utser Äkta vara med svenska folkets hjälp den bluffigaste livsmedelsprodukten. Under hela 2023 har man kunnat nominera produkter på Äkta varas hemsida. Med hjälp av en jury har sedan de finalister som går vidare till omröstningen valts ut, i år sex stycken.

– Under året fick vi in hela 288 nomineringar, vilket är näst flest någonsin. Juryn hade ett svårt jobb att bara välja ut några som går vidare till final, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Han beskriver Årets matbluff som ett sätt för konsumenten att sätta ner foten mot marknadsföring, som på olika vis svänger med sanningen och i slutändan leder till att det blir svårare att göra ett medvetet val. Att bli utsedd till finalist gör att företagen bakom får sig en tankeställare kring sin kommunikation.

– Många ändrar på de utpekade produkterna, antingen frivilligt eller efter påtryckningar från myndigheter. Dessutom ökar antipriset medvetenheten kring säljbudskap och märkning hos konsumenterna.

Av de senaste fem årens sammanlagt 26 finalister har 14 ändrats så att de har blivit mindre bluffiga eller inte bluffiga alls. I en del fall har producenten i stället valt att sluta sälja produkten.

 Här är de sex finalisterna och juryns motiveringar:

Frebaco kvarn, rostad granola – med tillsatt sirap
”Utan tillsatt socker” står det på framsidan, samtidigt som granolan faktiskt har sötats med en sirap tillverkad av havre. Denna havresirap består till drygt hälften av sockerarter, vilket gör den ungefär lika sockerrik som kolasås. Resultatet blir att sockerhalten i granolan landar på 12 g per 100 g, vilket inte kan sägas vara särskilt lågt.

Coop Kalvfond – med en nypa kalvköttspulver
Trots att det är en koncentrerad fond innehåller den bara 0,4 procent kalv i form av kalvköttspulver. Fonden innehåller dock desto mer av annat, som kycklingskinn, kycklingkött, kycklingbuljong, kalvarom, jästextrakt, med mera. Om man inte tyckte att det var lite med 0,4 procent ska man komma ihåg att den koncentrerade fonden ska späs cirka 20 gånger innan den används.

Ica Hembakat – Bor de i fabriken?
Det här brödet är bakat på en fabrik i Halmstad och säljs i butiker runt om i landet. Trots det kallas det för ”hembakat”. Det är helt enkelt inte sant. Det bakas i en fabrik, inte i någons hem.

Ica Lakritspinne – helt utan lakrits
Lakrits framställs av lakritsrot. På denna förpacknings framsida nämns lakrits inte mindre än fyra gånger, men varken överdraget, kärnan eller de så kallade ”lakritsbitarna” innehåller någon lakrits. Smaken kommer istället från aromer och färgen från vegetabiliskt kol. Ingenstans står det att det skulle handla om ”med smak av lakrits” eller liknande. Dessutom kallas själva glassen för ”gräddglass”, trots att den innehåller smör istället för grädde.

Eldorado äppelkaka – ett halvt gram äpple
Denna äppelkaka innehåller väldigt lite äpple. Visserligen innehåller den 13 procent äppelfyllning, men denna består nästan helt av socker, vatten, tillsatser och aromämne. Mängden äpple har tillverkaren gömt undan längre ner, efter uppräkningen av ingredienserna och de allergener som produkten kan innehålla spår av. Där kan man läsa att det endast är 0,9 procent äpple i kakan, alltså mindre än 2 gram i hela förpackningen eller endast ett halvt gram per kaka. Är det en vara ”att lita på”, som det står på framsidan?

Latitude 65 Norrsken – utan smak av Norrland
Norrland har blivit inne. Den här funktionsdrycken gör allt för att framstå norrländsk. Den heter ”norrsken”, är ”från norrländska breddgrader” och ”skapad i Jörn”, en liten ort i Västerbotten på den 65:e breddgraden, vilket är det som varumärket syftar på. Det finns bara ett problem. Den är i själva verket tillverkad på en helt annan plats, enligt den senaste uppgiften i Småland. Om detta nämns inte ett ord, varken på burken, på företagets hemsida eller i sociala medier. Råvarorna kommer inte heller från Jörn (eller Norrland), däremot ligger kontor och lager på orten. Samma sak gäller företagets andra smaker. Det borde dessutom stå ”med smak av” äpple och päron, eftersom den bara är smaksatt med aromer.

Antipriset Årets matbluff började delas ut av Äkta vara 2015, med inspiration från den tyska och nederländska konsumentorganisationen Foodwatch.

I årets jury ingick: Daniella Bergman, styrelseledamot Äkta vara, Björn Bernhardson, verksamhetsledare och grundare Äkta vara, Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter, Sebastien Boudet, bagare och matinspiratör, Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare, Christina Möller, matprofil och styrelseledamot Äkta vara, Mats-Eric Nilsson, författare, journalist och grundare Äkta vara samt Cajsa Nolander, medlemsrepresentant.

Allmänhetens omröstning sker på Äkta varas hemsida fram till den 22 januari. ”Vinnaren” avslöjas strax efter klockan 07 onsdag den 24 januari. Länk till omröstningen finns här

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.