Krav tillåter låg nivå av nitrit

PUBLICERAD: 14 december 2023
UPPDATERAD: 21 december
På Krav-certifierade gårdar får grisarna gå ute och beta, böka och bada i gyttja. Foto: Krav

Krav har fattat beslut om att tillåta 12 tillsatser i linje med EU:s ekologiska regelverk, bland annat en låg nivå av nitrit. Beslutet togs för att fler Krav-märkta produkter ska nå konsumenterna och för att gynna djurvälfärden.

Efter signaler om att förbudet mot vissa tillsatser gör att Krav-märkt grisuppfödning minskar och att Krav-märkt griskött får svårt att nå ut på marknaden, har Krav beslutat att godkänna samtliga livsmedelstillsatser som är tillåtna enligt EU:s förordning för ekologisk produktion.

Det innebär att charktillverkare, som använder Krav-märkt råvara och tillsätter nitrit och nitrat för att de ska vara säkra ur livsmedelssynpunkt, nu får Krav-märka produkterna. Tidigare har dessa charkprodukter fått säljas som EU-ekologiska.

Idag är endast 1 procent av Sveriges grisar Krav-märkta. Nu hoppas Krav att beslutet om att tillåta vissa tillsatser ska få fler att satsa på Krav-certifierad grisuppfödning, som bland annat omfattar utomhusvistelse med möjlighet att beta, böka och bada i gyttja – vilket i sin tur ska resultera i fler Krav-märkta charkprodukter.

Följande 12 tillsatser är nu tillåtna för Krav-certifierade produkter:
Natriumnitrit (E250)
Kaliumnitrat (E252)
Natriumaskorbat (E301)
Vegetabiliskt kol (E 153)
Annattoextrakt av bixin (E 160 b (i))
Annattoextrakt av norbixin (E 160b (ii))
Natriumlaktat (E 325)
Cellulosa (E 460)
Hydroxipropylmetylcellulosa (E 464)
Talk (E 553 b)
Helium (E 939)
Erytritol (E 968)

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt