Ny teknologi ska göra kaffebranschen mer hållbar

PUBLICERAD: 6 december 2023
UPPDATERAD: 18 januari
Den nya fossilfria produktionslinjen ska installeras hos Beyers Koffie i Belgien, som är ett dotterbolag till Sucafina. Foto: Pressbild

Kaffeproducenten Sucafina bygger en helt elektrisk produktionslinje för kafferostning som bara använder grön energi. Teknologin är också betydligt mer energieffektiv än traditionella rostningsmetoder.

Den nya fossilfria produktionslinjen ska installeras hos Beyers Koffie i Belgien, som är ett dotterbolag till Sucafina. Den uppges vara världens första helt elektriska produktionslinje för kafferostning i industriell skala och är ett samarbete mellan Sucafina, Beyers Koffie och det belgiska cleantech-bolaget CEE.

Satsningen bygger på CEE:s teknologi, som bara använder grön energi och därmed inte bidrar till några CO2-utsläpp kopplade till bränsleförbränning. Den energieffektiva teknologin använder 2,2 till 3 gånger mindre energi än vad som är standard i branschen och gör även att kaffet rostas mer skonsamt vid lägre temperaturer.

Sucafina är en internationell leverantör av kaffebönor med drygt 1 400 anställda i 36 länder. Bland företagets kunder finns även svenska Zoégas och Johan & Nyström.

– Jag är övertygad om att vi behöver dra vårt strå till stacken för att förändra kaffeindustrin till det bättre. För att uppmuntra alla att göra mer ansvarsfulla val måste vi som företag visa vägen. Tillsammans kan vi bidra till förändring och göra så att kaffe blir den första netto-positiva handelsvaran, säger Nicolas A Tamari, vd på Sucafina.

CEE:s teknologier fokuserar på torkning, rostning och intelligent elektrifiering.  Att ersätta fossila bränsletekniker med CEE:s teknologi inom olika sektorer, som kaffe, kakao, malt och nötter, har enligt företaget potential att förhindra utsläpp på 300 miljoner ton CO2 från och med idag fram till 2050.

– Vi står på gränsen till en revolution inom hållbar industri. Vårt gemensamma mål är att implementera denna banbrytande teknik i industriell skala över hela kaffebranschen. Dessutom tillämpar vi redan teknologin inom flera livsmedelssektorer, från kaffe till kakao, malt och nötproduktion. Att ersätta teknologi baserad på fossila bränslen är vårt främsta mål, och vår teknologi gör det möjligt, berättar Koen Bosmans, vd för CEE.

Läs vidare

Lidl och LRF i nytt samarbete

Lidl Sverige och LRF tecknar en avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion.
Lidl Sverige och LRF tecknar avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion

Rekordsommar för alkoholfri öl

Försäljningen av alkoholfri öl har gått upp med mer än 750 procent under de senaste tio åren och sommaren 2024 blev inget undantag.
Carlsberg

Livs: Svensk matproduktions framtid hotas

Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, ser kompetensbristen inom livsmedelsindustrin som ett hot mot framtidens matproduktion.
910917c1caf50711_org

Algföretaget Xoma startar nya samarbeten

Algproducenten Xoma AB startar samarbeten med Labs Nutrition Sweden och Dutch Seaweed Group. Samtidigt noteras Xoma på börsen.
983f65487ecc62ad_org

Senaste nytt

Lidl och LRF i nytt samarbete

Lidl Sverige och LRF tecknar en avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion.
Lidl Sverige och LRF tecknar avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion

Protos lanserar Både & färs

Protos nya färs Både & görs av hälften nötkött och hälften linser från Krav-märkta svenska gårdar.
SaS Både & färs

Rekordsommar för alkoholfri öl

Försäljningen av alkoholfri öl har gått upp med mer än 750 procent under de senaste tio åren och sommaren 2024 blev inget undantag.
Carlsberg

Lönneberga lanserar Kyckling Ministeak

Lönneberga breddar sitt naturella kycklingsortiment med Kyckling Ministeak, en lårfilé med skinn, som blir först med Lönnebergas nya förpackningsdesign.
Unknown