Brödinstitutets kampanj på sociala medier, Det torra livet på Brödinstitutet, har fått fler ungdomar att äta fullkornsbröd. Kampanjen har även belönats med priser i TikTok Awards Nordics och Swedish Content Awards.
Att få ungdomar att ändra sitt beteende är utmanande. Med detta som utgångspunkt skapade Brödinstitutet kampanjen Det torra livet på Brödinstitutet på sociala medier. Kampanjen är en semidokumentär filmserie med stor självdistans, där karaktärerna Daniel och Bella ger sig ut på sociala medier med uppdraget att göra fullkornsbröd coolt.
Målet, att öka den positiva attityden till fullkornsbröd, uppnåddes rejält och kampanjen belönades med utmärkelserna guld i TikTok Awards Nordics samt guld i Swedish Content Awards kategori intresseorganisation samt silver i kategori effekt.
– Vi är självklart väldigt glada över utnämningarna och att budskapet har nått fram så bra. Vi har och kommer alltid arbeta för att vetenskap hörs minst lika starkt som tyckande och är stolta över att vi, tillsammans med många kloka, har nått hit där vi är idag, säger Maria Sitell, kommunikationschef på Brödinstitutet.
Brödinstitutets målsättning är att förklara det vetenskapliga sambandet mellan mat, hälsa och klimat på ett lättillgängligt sätt – ofta genom att slå hål på felaktiga matmyter kring till exempel kolhydrater, gluten och vad som är klimatsmart mat.
– Bakom framgångarna ligger en långsiktig strategi kring hur vi ska göra fakta och vetenskap lättillgängligt för olika målgrupper. Strategin har följts på ett målmedvetet sätt och olika personer har bidragit med kommunikationen, nu senast i TikTok-kampanjen, säger Martin Lundell, vd för Brödinstitutet.
Ett tidigare exempel är Brödinstitutets julkalender på sociala medier som slog hål på 24 mat-, bröd- och hälsomyter.
Fullkorn klassas som den enskilda kostfaktor som påverkar hälsan mest. De Nordiska Näringsrekommendationerna rekommenderar 90 gram fullkorn/dag/person vilket 9 av 10 personer inte når upp till. Fullkorn finns bara i spannmålsprodukter och bröd är den främsta fullkornskällan i Sverige. Efter kampanjen Det torra livet på Brödinstitutet ville 67 procent i målgruppen (18–35 år) äta mer fullkornsbröd.