Ny forskningshub ska utveckla framtidens livsmedel

PUBLICERAD: 20 oktober 2023
UPPDATERAD: 21 mars
Annika Olsson är rektor för Lunds Tekniska Högskola, LTH, vid Lunds universitet. Foto: Pressbild

Tetra Pak och Lunds universitet lanserar den nya forskningshubben Biotech Heights i Lund. Syftet är att driva innovation inom alternativa proteiner och livsmedelsproduktion.

Biotech Heights är en ny forskningshub med fokus på att undersöka hur bioprocessteknik kan generera nya lösningar inom hållbar livsmedels- och materialproduktion.

Hubben kommer att inrymma toppmodern forskning och utbildning samt infrastruktur från labb till industriell skala. I en öppen innovationsmiljö kommer deltagare att få tillgång till världsledande laboratorium och utrustning, där idéer kan utvecklas och testas.

– Dagens livsmedelssystem är tyvärr inte optimalt ur ett hållbarhetsperspektiv och vi tror att samarbete mellan näringsliv och akademi är avgörande för att skala upp de innovationer som kan skapa nya lösningar som bidrar till transformeringen av vårt livsmedelssystem. Tetra Pak och Lunds universitet har ett gemensamt mål att utveckla teknik som bidrar till ett hållbart samhälle och vi ser fram emot att ta vårt redan decennielånga partnerskap till nästa nivå, säger Charles Brand, Executive Vice Presiden för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak.

– Med hjälp av Biotech Heights kommer vi nu att kunna testa de utmaningar som våra kunder och samarbetspartners står inför och förse dem med en säker testmiljö för lösningar av de mångfacetterade utmaningarna som ligger i att skapa skalbarhet.

Forskningshubben fördjupar det långtgående partnerskapet mellan Tetra Pak och Lunds universitet.

– Lunds universitet har en tydlig satsning inom detta forskningsområde kring utveckling av skalbar bioteknik, vilket vi ser som ett transformativt verktyg för att bygga ett mer hållbart samhälle. Det är dock inte möjligt utan relevanta industripartners som Tetra Pak. Genom att föra samman experter och infrastruktur kan vi leda utvecklingen och driva positiv förändring i mycket större skala, säger Annika Olsson, rektor för LTH vid Lunds universitet.

Tetra Paks Index 2023 visar att 48 procent av konsumenterna globalt tror att tekniska innovationer är avgörande för att kunna förse oss med hälsosam mat och dryck i framtiden. Samtidigt ser 46 procent sådana typer av innovationer som riskfyllda och bävar för eventuella hälsokomplikationer. Med detta i åtanke, kommer Biotech Heights också att inkludera tvärvetenskaplig forskning inom marknadsstrategier, konsumentbeteenden och kommande trender.

– Tetra Pak är dedikerade till att skapa hälsosamma och hållbara livsmedelsprodukter med hjälp av spjutspetsteknik som bidrar till en hälsosammare och mer hållbar framtid för alla, men för att kunna garantera livsmedelssäkerhet och livsmedelstillgång i framtiden måste vi ha en samarbetsstrategi. Vi ser partnerskap med Lunds universitet som ett viktigt steg där vi tillsammans bidrar till att utveckla nästa generations livsmedel. Genom att kombinera vår branschkunskap med universitetets akademiska expertis hoppas vi kunna landa i vad som krävs för att övervinna de hinder som finns för att konsumenter ska acceptera alternativa proteiner, säger Micael Simonsson, Director, Processing Development & Biotech på Tetra Pak.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland