Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

PUBLICERAD: 25 september 2023
UPPDATERAD: 28 september
Foto: Pressbild

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför den kommersiella lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär som kan ersätta plasten på gurkor.

Saveggy har utvecklat en växtbaserad, ätbar skyddsbarriär som förlänger hållbarheten på frukt och grönsaker. Skyddsbarriären uppges förlänga hållbarhetstiden på gurkor med tre till fyra gånger. Tekniken har utvecklats och validerats i samarbete med bland andra Lidl Sverige och Ica.

Saveggy och odlarna.se, en producentorganisation för svenskodlade gurkor och tomater, ska tillsammans utveckla en produktions- och förpackningslinje med en teknologi som är skräddarsydd för att skydda gurkor med Saveggys barriär. Syftet är att ersätta dagens plastförpackningar. Projektet stöds av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EARFD) genom det Europeiska innovationspartnerskapet för jordbruk.

Målet är en kommersiell lansering på den svenska marknaden 2024.

– Vi är mycket glada över att ha etablerat detta partnerskap. Vi har samarbetat nära med odlarna.se och betydande återförsäljare för att anpassa och förbättra vår produkt i enlighet med konsumenternas önskemål. Vi ser med stor förväntan fram emot att ta det viktiga steget mot vår första kommersiella lansering, säger Vahid Sohrabpour, medgrundare och vd för Saveggy.

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker