Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

PUBLICERAD: 25 september 2023
UPPDATERAD: 28 september
Foto: Pressbild

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför den kommersiella lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär som kan ersätta plasten på gurkor.

Saveggy har utvecklat en växtbaserad, ätbar skyddsbarriär som förlänger hållbarheten på frukt och grönsaker. Skyddsbarriären uppges förlänga hållbarhetstiden på gurkor med tre till fyra gånger. Tekniken har utvecklats och validerats i samarbete med bland andra Lidl Sverige och Ica.

Saveggy och odlarna.se, en producentorganisation för svenskodlade gurkor och tomater, ska tillsammans utveckla en produktions- och förpackningslinje med en teknologi som är skräddarsydd för att skydda gurkor med Saveggys barriär. Syftet är att ersätta dagens plastförpackningar. Projektet stöds av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EARFD) genom det Europeiska innovationspartnerskapet för jordbruk.

Målet är en kommersiell lansering på den svenska marknaden 2024.

– Vi är mycket glada över att ha etablerat detta partnerskap. Vi har samarbetat nära med odlarna.se och betydande återförsäljare för att anpassa och förbättra vår produkt i enlighet med konsumenternas önskemål. Vi ser med stor förväntan fram emot att ta det viktiga steget mot vår första kommersiella lansering, säger Vahid Sohrabpour, medgrundare och vd för Saveggy.

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen