&Repeat går samman med finska konkurrenten Kamupak

PUBLICERAD: 6 september 2023
UPPDATERAD: 7 september
Ilkka Puikkonen, för närvarande vd för Kamupak, blir vd i det nya sammanslagna företaget. Foto: Pressbild

Det svenska tech startup-bolaget &Repeat går samman med finska Kamupak för att bli en nordisk marknadsledare inom cirkulära förpackningslösningar.

Det nya företaget siktar på att bli först på den svenska marknaden med att erbjuda restaurangbranschen en ”fullservicelösning” för återanvändbara förpackningar inför den kommande EU-förordningen. Från och med januari 2024 kräver förordningen att restauranger ger konsumenterna möjlighet att få sin takeaway-måltid serverad i återanvändbara förpackningar som kan returneras till restaurangen för rengöring och återanvändning.

– EU-medlemsländerna har en våg av nya regleringar framför sig och förpackningsbranschen står inför en gedigen transformation som precis har startat. Att gå samman med Kamupak för att skapa en stark nordisk aktör kommer att stärka oss på den svenska marknaden och samtidigt positionera bolaget väl för att bli en stark europeisk aktör, säger Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av &Repeat.

– Det kommer att vara en krävande omstrukturering för alla branscher som arbetar mot takeaway-segmentet. En helt ny värdekedja med tillhörande infrastruktur behöver etableras, och alla delar av värdekedjan kommer att påverkas. För att skala upp krävs det att branschen hittar gemensamma lösningar både när det gäller insamling, logistik och disk, säger Iida Miettinen, grundare och styrelseordförande i Kamupak.

Efter att båda företagen har investerat i att bygga varsin egen teknikplattform kommer det nya företaget att fokusera starkt på att utnyttja ”nästa generations teknik”.

– Vi anser att dom tillgängliga lösningarna som finns på marknaden idag har stor potential att förbättras när det gäller att erbjuda enkelhet och en friktionsfri upplevelse för dem som interagerar med systemet. Vår nya strategi är att utnyttja AI och avancerad RFID-teknik för att erbjuda en framtidssäker och friktionsfri upplevelse för både gäster och operatörer, säger Ilkka Puikkonen, vd för Kamupak.

De två företagen kommer att integrera sina verksamheter under en gemensam nordisk ledning. Det nya bolaget kommer att fortsätta sina verksamheter både i Sverige och Finland, tills vidare under befintliga varumärken. Vd för det nya företaget kommer att vara Ilkka Puikkonen, för närvarande vd för Kamupak. Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av &Repeat, kommer att vara kvar under en övergångsperiod och sedan ta en rådgivande roll i det nya företaget. Det nya sammanslagna företaget räknar med att ha över 500 kunder i Sverige och Finland, bland andra stora varumärken som Espresso House, Wolt och Sodexo.

– De som kommer att vinna marknaden är de som har musklerna och uthålligheten att hjälpa till att utveckla lösningar och produkter som fungerar för restaurangbranschen. Vi är övertygade om att vi kan göra detta bättre genom att gå samman och vår ambition är att bygga en tydlig nordisk marknadsledare, säger Ilkka Puikkonen.

Läs vidare

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2