Urban Deli byter ut sina vanliga köttbullar mot köttbullar med hälften blandfärs, hälften baljväxtfärs. 50/50-principen ska minska klimatavtrycket med 20 procent.
50/50-köttbullarna säljs både i portionsförpackning och i middagskassar. Förutom i de egna butikerna på Sveavägen, Nytorget och Sickla erbjuds de även i foodtrucken UD på Väg och i middagskassarna hos Middagsfrid.
– Urban Deli vill visa att man kan ta en riktig klassiker och göra om den, det är också en princip som vi strävar efter att kunna tillämpa på andra typer av rätter framöver. Det känns också bra att det är en rätt med grund på färs som byts ut då det är det animaliska protein vi äter mest av i Sverige. Det här är viktiga steg till att bli det som vi säger att vi är – hållbara, tydliga och ännu mer inkluderande, det här är verkligen för alla, säger Olivia Secher, marknadschef på Urban Deli
– 50/50-principen är inte helt ny för UD men det är den optimala lösningen för den som vill fortsätta äta kött och samtidigt vara mer klimatsmart, det är också betydligt mer hälsosamt. Och smakmässigt tycker många till och med den är ännu godare.
Urban Deli säljer cirka en halv miljon köttbullar varje år. 50/50-principen minskar klimatavtrycket med 20 procent, vilket är nästan 89 000 kilo CO2 om året, enligt WWO:s klimatuträknare.
– Men det är inte bara en miljöfråga. I Sverige äter vi egentligen för mycket kött och vi vill göra det enklare för våra gäster att göra hållbara val. Baljväxter innehåller också fibrer, något som 9 av 10 svenskar får i sig för lite av. Som extra bonus kompletterar kött och baljväxterna varandra näringsmässigt och förbättrar upptaget av järn, säger Jessie Sommarström, ansvarig för innovation och utveckling på Urban Deli.