Tre av tio svenskar oroade över livsmedelsbrist i Sverige

PUBLICERAD: 31 maj 2023
UPPDATERAD: 8 juni
Svensk mjölkproduktion har högre krav inom flera områden jämfört med många andra länder. Foto: Pressbild

Varannan svensk har lågt förtroende för att livsmedelsproduktionen kan förse hela befolkningen med mat i framtiden, enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier. Undersökningen visar även att tre av tio upplever en hög oro för en eventuell framtida livsmedelsbrist.

Skånemejerier har på senare tid noterat att mjölk- och mejerikonsumtionen minskar och att många konsumenter väljer billigare importerade alternativ.

– Tyvärr väljer många bort det lokalproducerade. Det är inte bara en negativ utvecklingskurva för Sveriges livsmedelsberedskap – då detta kan innebära färre svenska mjölkgårdar och mjölkbönder – utan även ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom att välja lokalproducerat främjar man öppna landskap och en levande landsbygd, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier.

Anders Rolfsson är ordförande i Skånemejerier Ekonomisk förening, som köper mjölken från merparten av mjölkleverantörerna. Han oroar sig över att en minskad försäljning riskerar framtiden för svensk mjölkproduktion.

– Jag förstår och delar oron som konsumenterna uttrycker. Det är inte någon självklarhet att den svenska och skånska produktionen finns kvar i samma omfattning i framtiden om det inte finns en efterfrågan. Därför är det så viktigt att fortsätta handla lokalproducerat, för att stötta den svenska livsmedelsproduktionen och svenska lantbrukare, säger Anders Rolfsson.

Undersökningens resultat i korthet:
• Tre av tio svenskar (29 procent) upplever en hög oro kring en eventuell framtida livsmedelsbrist i Sverige, fler kvinnor (31 procent) än män (27 procent). Äldre personer är mer oroliga än yngre.
• Varannan svensk (50 procent) har lågt förtroende för att Sveriges livsmedelsproduktion kan förse hela befolkningen med mat i framtiden.
• 78 procent anser att det är svenska staten som har det största ansvaret för Sveriges framtida livsmedelsförsörjning. Nära var tionde (8 procent) anser även att ansvaret ligger på den enskilda individen.

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier. Den bygger på 1500 intervjuer med den svenska allmänheten, ett tillägg på 500 intervjuer har gjorts i Skåne län. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen 8-13 mars 2023

Läs mer om Sveriges självförsörjningsgrad här

Läs vidare

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052