Grebbestadostron får skyddad ursprungsbeteckning i EU

PUBLICERAD: 23 maj 2023
UPPDATERAD: 24 maj
Grebbestadostron är 7-15 cm i diameter och har ett knaggligt och gråbrunt yttre. På insidan skimrar det av pärlemor och violetta toner. För att få saluföras som Grebbestadostron ska ostronet antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor. Foto: Jerker Norlander.

Vildfångade Grebbestadostron har fått EU:s märkning skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att de nu kan märkas med den rödgula ursprungsbeteckningen (SUB).

Grebbestadostron är nu det skyddade varumärket för det europeiska ostronet Ostrea edulis som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar. För att få saluföras som Grebbestadostron ska ostronet antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor.

– Med en skyddad ursprungsbeteckning säkras att de ostron som saluförs som Grebbestadostron kommer från angivet område utanför Grebbestad och har fiskats på rätt sätt, säger Camilla Bender Larson, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Förutsättningarna i vattnet i Grebbestads norra och södra skärgårdar gynnar ostronen, vilket var avgörande för att ostronet Ostrea edulis överlevde när parasiter slog ut arten på många håll i Europa under 1960-talet. Idag utgör Grebbestadostron en betydande del av den återstående populationen av det vilt levande europeiska ostronet.

– Ostron har ett fascinerande levnadssätt och är viktiga som en del i kustekosystemet. De har förmågan att filtrera ut plankton från vattenmassan som näring och bidrar därigenom till en bättre vattenkvalitet i havet. Dessutom är ostronet en fantastisk näringsrik råvara som vi kan använda både rå och tillagad, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.

För att säkerställa artens fortlevnad begränsas fisket och utförs i huvudsak av dykare som även hjälper till att sprida ut de små ostronen på ostronbankarna för att de ska ha rätt förutsättningar att fortleva.

Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB
• Grebbestadostron
• Hånnlamb, kött från gutefår
• Kalix Löjrom
• Rökt Vättersik
• Upplandskubb
• Vänerlöjrom
• Wrångebäcksost

Senaste nytt

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen

Pippis klippta spaghetti från Kungsörnen

I samband med Pippi Långstrumps 80-årsdag lanserar Kungsörnen Pippi Klippt spaghetti med kortare koktid.
spagetti

Läs vidare

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen

Ovanligt att gränsvärdena för bekämpningsmedel överskrids

Livsmedelsverkets kontroll av bekämpningsmedelsrester i mat visar att få prover innehåller halter över gränsvärdet.
Kristina Granelli_2