Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

PUBLICERAD: 27 juni 2024
UPPDATERAD: 27 juni
Från den 1 juli blir Lantmännens Framtidsgård Viken medlem i Arla. Foto: Pressbild

Ett nytt samarbete mellan Lantmännen och Arla på Framtidsgården Viken ska driva utvecklingen mot en hållbar och produktiv mjölkproduktion i Sverige.

Framtidsgården Viken är Lantmännens mjölkgård med 440 mjölkkor och 450 kvigor och kalvar samt 365 hektar som brukas för växtodling, främst vall. På gården pågår sedan tidigare foderförsök för Lantmännens foderutveckling.

Tillsammans med Arla kommer arbetet breddas till att också innefatta andra viktiga områden för framtidens mjölkproduktion, till exempel djuromsorg, markanvändning, kolinlagring och fossilfria insatsvaror för att utveckla framtidens mjölkproduktion och leva upp till klimat- och miljömål.

– Genom samarbetet på Framtidsgården Viken vill Lantmännen och Arla bidra till hela branschens gröna omställning. Ambitionen är att Viken ska driva fossilfri, produktiv och lönsam mjölkproduktion. Redan 2021 presenterade vi tillsammans med andra i branschen potentialerna för framtidens svenska mjölkproduktion och det är nu ett naturligt steg att stärka samarbetet ytterligare och på Viken kunna visa upp framtidens lösningar i praktiken. Vi vet att målsättningarna är genomförbara rent teknisk, men det krävs reellt ansvarstagande från marknaden och stöd från politiken för att realisera det på bred front, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen.

Ökad produktion och minskade klimatutsläpp
Svenskt lantbruk står inför utmaningen att öka produktionen samtidigt som man ska klara den gröna omställningen.

– Efter att svensk mjölkproduktion minskat under flera decennier finns nu en ny framtidstro i branschen. I Sverige har vi tillgång till mark, goda förutsättningar att odla vall och kunniga lantbrukare som ger oss bland de bättre förutsättningarna i världen för att utveckla en hållbar och fossilfri mjölkproduktion.  Vi behöver öka vårt bidrag till den globala livsmedelsförsörjningen, säger Åse Arnbratt, chef för gårdsnära hållbarhetsfrågor på Arla.

På Framtidsgården Viken kan Arla och Lantmännen testa metoder och inspirera mjölkföretagare att ta nästa steg. Genom Arlas FarmAhead-program med klimatdata på gårdsnivå och ekonomiskt incitament för hållbarhetsåtgärder, Lantmännens kunskap och lösningar för framtidens jordbruk samt samarbetet inom Agronod ska Framtidsgården Viken bana väg för hela branschens omställning.

– Teknik, kunskap och vilja finns för att fortsätta utvecklingen av framtidens lantbruk och framtidens mjölkproduktion, men det som också krävs är att hela värdekedjan är med och delar på den investeringen som krävs, säger Kristina Gustafsson, chef för Lantmännens Foderaffär.

Framtidsgården Viken
Från 1 juli blir Lantmännens Framtidsgård Viken medlem i Arla. Syftet med samarbetet är att omsätta befintlig kunskap till praktiska utvecklingsprojekt för att utveckla svensk mjölkproduktion och nå hållbarhetsmålen (SBT Flag för mjölk). Viken har cirka 450 mjölkkor och lika många kalvar och kvigor, närmare 400 ha mark för vall, spannmål och bete samt en försöksavdelning för 48 kor.

Rapporten Framtidens jordbruk – Mjölk & Nötkött kan laddas ner här

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210