Rökt Vättersik får skyddad ursprungsbeteckning i EU

PUBLICERAD: 25 april 2023
UPPDATERAD: 4 maj
Rökt Vättersik har en lång tradition i området kring Vättern. Foto: Jordbruksverket

Vätterns Fiskareförbund har ansökt om att ursprungsskydda Rökt Vättersik och nu fått godkänt av EU-kommissionen. Det innebär att den sik som tas upp ur Vättern och tillreds på angivet sätt inom 10 kilometer från Vätterns strand nu kan märkas med den rödgula ursprungsbeteckningen (SUB).

Den rökta Vättersiken är gjord på sik som fiskats i Vättern och rökts i rökugn eldad med ved av al. Tillagningsmetoden ger fisken en djup sälta och en tydlig röksmak samt en något sötsyrlig ton av tjära.

Fiskare runt Vättern som fiskar och tillreder fisken enligt beskrivningen i den skyddade märkningen kan nu ansöka om att sätta den rödgula ursprungsbeteckning SUB på förpackningen.

– Rökt Vättersik har en lång tradition i området kring Vättern och är även idag en viktig produkt för yrkesfisket och rökerierna kring sjön. En märkning av produkten hjälper till att lyfta fram den stolta tradition som finns här, säger Elin Gunve, yrkesfiskesamordnare på Jordbruksverket.

Fisket och rökningen av sik har lång historia och är ett traditionellt hantverk där kunskapen har gått i arv i generationer.

– En märkning kan vara viktig för turismen då många européer har god kännedom om EU-beteckningar. En ursprungsmärkning på Rökt Vättersik kan förhoppningsvis bidra till en levande landsbygd, näringslivsutveckling och ett långsiktigt hållbart fiske, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket.

Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) finns även Skyddad geografisk beteckning (SGB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB:
• Hånnlamb, kött från gutefår
• Kalix Löjrom
• Rökt Vättersik
• Upplandskubb
• Vänerlöjrom
• Wrångebäcksost

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad geografisk beteckning SGB:
• Bruna bönor från Öland
• Sörmlands Ädel
• Skånsk spettkaka
• Svensk Vodka
• Svensk Punsch
• Svensk Akvavit
• Sveciaost
• Värmländskt skrädmjöl
• Äkta Gränna Polkagrisar

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström