Klimatförändringar ställer nya krav på skånska äppelodlare

PUBLICERAD: 11 april 2023
UPPDATERAD: 13 april
Kiviks Musteris odling i Kivik. Foto: Pressbild

Under förra året blev det ingen vinter i Skåne enligt meteorologiska mått. För de skånska äppelodlarna innebär klimatförändringarna förändrade arbetsmetoder som ställer högre krav på forskning. Kiviks Musteri är involverat i flera forskningsprojekt för den svenska äppelnäringens framtid.

Den meteorologiska definitionen på vinter är en medeltemperatur på under noll grader minst fem dygn i sträck. Därför uteblev den senaste vintern i Skåne, vilket inte minst påverkar äppelodlingen. 90 procent av Sveriges äppelodlare finns i Skåne och en av de största är Kiviks Musteri, som har odlat äpplen sedan 1888.

– Till skillnad från förr i tiden då det gick att se tillbaka på tidigare år för att veta när frost, knoppning och blomning brukar ske, så är det nuförtiden endast var tionde år som är ett så kallat ”normalår”. Detta innebär nya utmaningar. Hos oss på Kiviks Musteri där vi odlat äpplen i 135 år finns stor kunskap bakåt i tiden, men den nya klimatsituationen ställer också krav på att det måste finnas mer kunskap för framtiden, förklarar Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Kiviks Musteri är sedan lång tid involverat i en mängd olika forskningsprojekt med flera universitet, bland andra Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Musteriets odling på Solnäs gård utanför Lund är en av SLU:s försöksodlingar.

Flera av projekten handlar om att ta fram sorter som trivs i det nordiska klimatet genom ympning, vilket innebär att man kombinerar olika trädsorters styrkor för att skapa det optimala trädet. En grundstam som är anpassad för de förutsättningar som finns i den aktuella odlingen fogas samman med den typ av träd som man vill odla. Ibland kan den också kombineras med ytterligare en tredje sort. Ofta sätts de ihop utifrån näringsbehov, Ingrid Marie är till exempel ett träd som vill bli stort och starkt och ha mycket näring. Genom att ympa ihop det med ett Golden Delicious, som inte har som mål att växa sig, stort skapas en bra kombination. Grundstammen ser sen till att lagom mycket näring skickas upp i trädet.

Strukturen i jorden är också något som påverkats av de förändrade årstiderna. Med det varmare vädret blir det aldrig någon tjäle i marken och normalt är det tjälen som skapar sprickor i marken som sedan ger en bättre struktur i jorden. Detta måste nu skapas på annat sätt, bland annat genom att tillföra mer organiskt material. I Kiviks Musteris odlingar klipps exempelvis grenar ner till flis som bidrar till en bättre jordhälsa.

Läs vidare

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Glass – det ultimata unnet om svenskarna får bestämma

Glass toppar listan över svenskarnas favoriter när det kommer till att unna sig.
Blåbärsglass-PM-glassrapport

Foodora och Tele2 börjar med drönarleveranser

Efter en framgångsrik testfas rullar foodora och Tele2 ut drönarleveranser i Värmdö och Gustavsberg.
1V9A7894

Senaste nytt

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

GB:s glassnyheter: Klassiker med ny twist

GB:s säsongsnyheter innehåller bl a nya varianter av Magnum och Daimstrut samt en återlansering av klassikern Cornetto.
GB_Daim_Strawberry_825ml_v1

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Lithells lanserar ätfärdig Kycklingfärs med linser

Lithells ätfärdiga Kycklingfärs med linser består av 50 procent kycklingfärs och 25 procent gröna linser.
Lithells_OOH_T1_04_57322_5050Färsbiffar_m_Rotsaksrattatouille_PrivatSektor