Klimatförändringar ställer nya krav på skånska äppelodlare

PUBLICERAD: 11 april 2023
UPPDATERAD: 13 april
Kiviks Musteris odling i Kivik. Foto: Pressbild

Under förra året blev det ingen vinter i Skåne enligt meteorologiska mått. För de skånska äppelodlarna innebär klimatförändringarna förändrade arbetsmetoder som ställer högre krav på forskning. Kiviks Musteri är involverat i flera forskningsprojekt för den svenska äppelnäringens framtid.

Den meteorologiska definitionen på vinter är en medeltemperatur på under noll grader minst fem dygn i sträck. Därför uteblev den senaste vintern i Skåne, vilket inte minst påverkar äppelodlingen. 90 procent av Sveriges äppelodlare finns i Skåne och en av de största är Kiviks Musteri, som har odlat äpplen sedan 1888.

– Till skillnad från förr i tiden då det gick att se tillbaka på tidigare år för att veta när frost, knoppning och blomning brukar ske, så är det nuförtiden endast var tionde år som är ett så kallat ”normalår”. Detta innebär nya utmaningar. Hos oss på Kiviks Musteri där vi odlat äpplen i 135 år finns stor kunskap bakåt i tiden, men den nya klimatsituationen ställer också krav på att det måste finnas mer kunskap för framtiden, förklarar Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Kiviks Musteri är sedan lång tid involverat i en mängd olika forskningsprojekt med flera universitet, bland andra Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Musteriets odling på Solnäs gård utanför Lund är en av SLU:s försöksodlingar.

Flera av projekten handlar om att ta fram sorter som trivs i det nordiska klimatet genom ympning, vilket innebär att man kombinerar olika trädsorters styrkor för att skapa det optimala trädet. En grundstam som är anpassad för de förutsättningar som finns i den aktuella odlingen fogas samman med den typ av träd som man vill odla. Ibland kan den också kombineras med ytterligare en tredje sort. Ofta sätts de ihop utifrån näringsbehov, Ingrid Marie är till exempel ett träd som vill bli stort och starkt och ha mycket näring. Genom att ympa ihop det med ett Golden Delicious, som inte har som mål att växa sig, stort skapas en bra kombination. Grundstammen ser sen till att lagom mycket näring skickas upp i trädet.

Strukturen i jorden är också något som påverkats av de förändrade årstiderna. Med det varmare vädret blir det aldrig någon tjäle i marken och normalt är det tjälen som skapar sprickor i marken som sedan ger en bättre struktur i jorden. Detta måste nu skapas på annat sätt, bland annat genom att tillföra mer organiskt material. I Kiviks Musteris odlingar klipps exempelvis grenar ner till flis som bidrar till en bättre jordhälsa.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål