
Konsumtionen av växtbaserad mat behöver öka och köttkonsumtionen minska. Det är slutsatsen i förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer (NNR) som nu går ut på öppen remiss.
De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) är den vetenskapliga grunden för kostråd i Norden. Människors hälsa och näringsbehov är basen i NNR, men eftersom maten även påverkar miljö och klimat har Nordiska ministerrådet denna gång uppdragit åt NNR att också integrera hållbarhet.
– Forskningen är tydlig med att det bästa för klimat och miljö är att minska köttkonsumtionen och istället äta mer baljväxter, grönsaker och fullkornsprodukter. Det skulle också vara bäst för hälsan, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket och Sveriges representant i NNR-arbetsgruppen.
Utifrån en sammanvägning av effekter på hälsa, klimat och miljö rekommenderar nu NNR att konsumtionen av rött kött och chark är högst 350 gram per vecka. Det kan jämföras med dagens svenska kostråd, som är att äta högst 500 gram rött kött och chark per vecka.
– Män som grupp äter i snitt nästan dubbelt så mycket kött som kvinnor, så för dem skulle det innebära en minskning med ungefär hälften jämfört med dagens konsumtion, säger Hanna Eneroth.
När NNR har kommit med sin slutrapport i juni börjar Livsmedelsverket att uppdatera de svenska kostråden.
– Vetenskapen är självklart grunden för råden, men vi behöver även ta hänsyn till svenska förhållanden – hur svenskarna äter idag, hur ohälsan kopplad till mat ser ut, hur maten produceras och Sveriges krisberedskap för att nämna några. Till att börja med ska vi nu sätta oss in i förslaget och sedan bidra med Livsmedelsverkets synpunkter i vårt eget remissvar, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Remissen är öppen till 26 maj och de slutliga NNR presenteras i slutet av juni av Nordiska ministerrådet.
NNR uppdateras ungefär vart åttonde år. Arbetet sker på uppdrag av Nordiska ministerrådet av en grupp med representanter från livsmedelsmyndigheter och forskare i de nordiska länderna. Cirka 400 forskare, antagna efter strikt vetenskapliga meriter, har gått igenom det aktuella kunskapsläget. Forskarnas slutsatser har presenterats i ett femtiotal vetenskapliga underlag, som tidigare har varit ute på öppna remisser.
NNR2022 chapters: Public consultation
Nordic Nutrition Recommendations 2022