Kött- och charkbranschen satsar på språkstöd för nyanlända

PUBLICERAD: 15 mars 2023
UPPDATERAD: 16 mars

Målet med språkstödet är att underlätta för nyanlända att tillgodogöra sig utbildningsmaterialet på den nya digitala lärplattformen Kött & Charkakademin, KCA, och snabbare komma ut i arbete som slaktare, styckare eller charkuterist, något som branschen har ett skriande behov av.

Med hjälp av språkhjälpen, som ligger som en liten boksymbol i form av en uppslagen bok på varje sida i det digitala utbildningsmaterialet, kan man skriva in det ord som man vill översätta och få det förklarat på engelska och de sex vanligaste språken bland nyanlända: arabiska, farsi, ukrainska, ryska, somaliska och tigrinja.

”Vi har identifierat nyanlända och arbetslösa som viktiga målgrupper för oss och tagit fram både språkhjälpen och översatt utbildningsfilmer efter det. Idag finns inget liknande språkhjälpen inom livsmedelsbranschen, det är banbrytande”, säger Magnus Därth, VD för Kött och Charkföretagen, KCF.

Språkhjälpen följer med oavsett var man befinner sig i lärplattformen och man kan alltid slå upp ett svenskt ord för att höra hur det uttalas på svenska, få en direktöversättning till de sju språken, se ordet i ett sammanhang eller se det illustreras i bild eller film.

”Att nya medarbetare snabbt förstår nyckelbegreppen underlättar även för företagen genom att det blir enklare att ge specifika instruktioner”, säger Magnus Därth.

I satsningen har KCF också översatt nio utbildningsfilmer på de sju språken som är vanligast bland nyanlända.

Arbetsförmedlingen har finansierat den språkstödjande satsningen genom främjandemedel för nyanlända på arbetsmarknaden med knappt 4 miljoner kronor.

Under 2023 kommer KCF att fortsätta utveckla och förbättra den digitala plattformen och dess språkstöd. KCF kommer att bedriva tre till fem pilotprojekt tillsammans med företag för att öka användningen av utbildningsplattformen och testa utbildningen och språkstöd på nyanlända. Syftet är att påskynda etableringen av nyanlända på arbetsmarknaden. Även i detta projekt deltar Arbetsförmedlingen i finansieringen.

Utbildningsmaterialet på KCA är tillgängligt för alla kött- och charkföretag och kostnadsfritt för medlemmar i KCF. Språkhjälpen är tillgänglig även om man inte är inloggad men för att ta del av utbildningsfilmerna behöver man logga in.

Läs vidare

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052