Det kan bli enklare att nyckelhålsmärka

PUBLICERAD: 10 mars 2023
UPPDATERAD: 16 mars

Livsmedelsverket arbetar sedan en tid tillbaka med att utveckla en ny algoritm som ska underlätta märkning med Nyckelhålet. Målet är skapa ett digitalt verktyg som är flexibelt och lättare att använda, samtidigt som det lever upp till de krav och riktlinjer som finns idag.

Förhoppningen är att skapa bättre förutsättningar för producenter att använda sig av märkningen. Nu har några första prototyper till ett digitalt verktyg utvecklats, berättar Bettina Julin, projektledare för Nyckelhålet på Livsmedelsverket.

”Nyckelhålet ska göra det enkelt för konsumenterna att göra nyttigare val. Vi brukar säga att du ska inte behöver byta liv för att äta bättre, bara byta till Nyckelhålet. Det ska vara lika enkelt för livsmedelsföretag att märka och utveckla nya produkter med Nyckelhålet.”

Nu efterfrågar Livsmedelsverket inspel från livsmedelsbranschens aktörer för att få bättre förståelse för hur verktyget kan användas vid utvecklingen av recept och nya produkter. Planen är att ha ett antal dialoger och testa och jämföra olika prototyper.

”Vi vet att det finns ett stort intresse för Nyckelhålet inom livsmedelsbranschen och inspel från dess olika aktörer är ovärderliga för att utveckla detta nya verktyg. Vår förhoppning är att många vill tycka till nu så att vi kan utveckla något många vill använda”, säger Bettina Julin.

Den som är intresserad av att delta i en dialog kan höra av sig till Bettina Julin senast 15 mars.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland