Det kan bli enklare att nyckelhålsmärka

PUBLICERAD: 10 mars 2023
UPPDATERAD: 16 mars

Livsmedelsverket arbetar sedan en tid tillbaka med att utveckla en ny algoritm som ska underlätta märkning med Nyckelhålet. Målet är skapa ett digitalt verktyg som är flexibelt och lättare att använda, samtidigt som det lever upp till de krav och riktlinjer som finns idag.

Förhoppningen är att skapa bättre förutsättningar för producenter att använda sig av märkningen. Nu har några första prototyper till ett digitalt verktyg utvecklats, berättar Bettina Julin, projektledare för Nyckelhålet på Livsmedelsverket.

”Nyckelhålet ska göra det enkelt för konsumenterna att göra nyttigare val. Vi brukar säga att du ska inte behöver byta liv för att äta bättre, bara byta till Nyckelhålet. Det ska vara lika enkelt för livsmedelsföretag att märka och utveckla nya produkter med Nyckelhålet.”

Nu efterfrågar Livsmedelsverket inspel från livsmedelsbranschens aktörer för att få bättre förståelse för hur verktyget kan användas vid utvecklingen av recept och nya produkter. Planen är att ha ett antal dialoger och testa och jämföra olika prototyper.

”Vi vet att det finns ett stort intresse för Nyckelhålet inom livsmedelsbranschen och inspel från dess olika aktörer är ovärderliga för att utveckla detta nya verktyg. Vår förhoppning är att många vill tycka till nu så att vi kan utveckla något många vill använda”, säger Bettina Julin.

Den som är intresserad av att delta i en dialog kan höra av sig till Bettina Julin senast 15 mars.

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.