Paulig investerar i teknik för kakaofri choklad

Foto: Paulig
PUBLICERAD: 2 mars 2023
UPPDATERAD: 2 mars

Pauligs riskkapitalgren PINC har investerat i den brittiska startupen WNWN Foodlabs som har utvecklat en skalbar teknik för att göra en kakaofri, alternativ choklad. Investeringsrundan ska accelerera företagets expansion ytterligare.

WNWN har utvecklat en skalbar process för att göra ett smakidentiskt, kakaofritt och mer prisvänligt alternativ till choklad med hjälp av traditionell fermentering och avancerade processtekniker. Den kakaofria chokladen uppges se ut, dofta, smaka, smälta, knäckas och bakas precis som vanlig choklad. Tillgången på ingredienserna som används, såsom brittiskt korn och carob, bedöms som god och produktionsmetoden som okomplicerad.

”Vi är fantastiskt glada över att investera i WNWN och bli del av deras spännande tillväxtresa. Det här skickliga teamet har lyckats skapa en utsökt, kakaofri alternativ choklad med ett tydligt B2B-erbjudande för livsmedelsbranschen. Vägen dit går via effektiva produktionsmetoder utan några regulatoriska hinder. Med investeringen vill vi också bidra i övergången till ett mer hållbart livsmedelssystem”, säger Elisabet Ålander, Senior Investment Manager på PINC.

Kakao är en gröda som hotas av klimatförändringarna. Eftersom kakaoproduktionen dessutom har en hög miljöpåverkan, har en alternativ chokladmarknad dykt upp som en av de hetaste grenarna inom foodtech.

Den alternativa chokladen ger, enligt WNWN:s egna beräkningar, ungefär 80 procent mindre koldioxidutsläpp och kräver 86 procent mindre vatten under tillverkningsprocessen jämfört med vanlig choklad.

”Vi är inte anti-choklad, tvärtom, men vi är emot den påverkan som den vanliga chokladens leveranskedja har på planeten, och vi strävar efter att minska den genom att skapa ett livskraftigt och smakrikt alternativ”, säger Johnny Drain, Chief Technology Officer på WNWN.

Investeringsrundan på fem miljoner euro leddes av riskkapitalbolaget PeakBridge och inkluderade, förutom PINC, även Mustard Seed Maze, InvestBridge Agritech, Geschwister Oetker och HackCapital, såväl som den befintliga investeraren FoodLabs.

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado