Ny Sifo-undersökning: Okunskap kring protein

Foto: Svensk Fågel
PUBLICERAD: 1 mars 2023
UPPDATERAD: 2 mars

Det råder stor osäkerhet kring hur mycket protein vi behöver och att behovet av protein ökar ju äldre vi blir. Det framkommer i en undersökning som Sifo Kantar har genomfört på uppdrag av branschorganisationen Svensk Fågel.

Nästan två av tre svenskar, 64 procent, vet inte hur stort proteinbehov de har i dag jämfört med när de exempelvis var yngre. Det är uppseendeväckande siffror, menar Stina Nordqvist, dietist på Svensk Fågel:

”Protein är en av kroppens viktigaste byggstenar och under perioder i livet som när man är sjuk, tränar mycket eller är äldre är det extra viktigt att få i sig protein.”

I studien framkommer också att 30 procent av respondenterna gärna äter något efter träningen och här väljer många proteintillskott eller ägg.

”Proteintillskott och pulver är onödigt och dyrt. Det är smartare och billigare att få i sig protein via kosten. Här slår kyckling exempelvis ägg. Kycklingen innehåller mer protein och det vita köttet har en bättre fettbalans. Det finns ett stort produktutbud av ätklara svenska kycklingprodukter i dag, så här kan man snabbt få i sig det viktiga proteinet efter träningen”, säger Stina Nordqvist.

Undersökningen är genomförd i februari 2023 av Kantor Sifo. Resultatet baseras på intervjuer med 1033 personer, en jämn fördelning av män och kvinnor, i åldersgruppen 25-55 år.

Resultat från undersökningen
• Nära två av tre (64%) vet inte om hur stort proteinbehov man har nu jämfört när man var yngre.
• 30% brukar äta något direkt efter att de tränat. Vanliga svar är bland annat ägg, proteinshake/pulver samt olika typer av frukt.
• 64% svarar att det bästa receptet för att behåll muskelmassa är proteinrik mat och styrketräning.
• Hälften (51%) tror att kroppens muskelmassa minskar från 25 års ålder.
• Flest tror att ägg (20%) följt av kyckling (14%) och nötkött (13%) innehåller mest protein per 100g.

Läs mer om svensk kyckling och protein här

Läs vidare

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052