Pressbyrån ska testa återanvändbara koppar

PUBLICERAD: 23 februari 2023
UPPDATERAD: 2 mars


Reitan Convenience i Sverige ska testa att erbjuda återanvändbara koppar på ett antal Pressbyrån-butiker i ett gemensamt pilotprojekt tillsammans med Stora Enso och techbolaget &Repeat.

Projektet är en del i förberedelserna inför nästa års lagkrav att erbjuda återanvändbara förpackningar och är det första i sitt slag i en storskalig och öppen miljö. Enligt lagen, som träder i kraft i januari 2024, ska alla restauranger och kaféer som säljer fler än 150 enheter, såsom kaffe, te, mat eller yoghurt, i engångsförpackningar per dag kunna erbjuda en återanvändbar förpackning som alternativ.

Pilotprojektet genomförs i 20 Pressbyrån-butiker i Helsingborg, Lund, Landskrona och Malmö under perioden april till juni i år.

”Projektet ska få oss att förstå hur vi bäst kan erbjuda funktionella återanvändbara koppar till våra kunder från januari nästa år. Vi ser fram emot att genomföra projektet tillsammans med våra samarbetspartners, och ser det som ett steg på vägen i vår ambition att leda convenience in i framtiden”, säger Rasmus Milton, affärsutvecklare på Reitan Convenience i Sverige (RCS).

Ambitionen är att pilotprojektet ska bidra till att driva en beteendeförändring mot ökat återbruk och minskad användning av engångsprodukter. Den återanvändbara koppen ska ingå i ett rotationssystem och föras tillbaka till butikerna.

”Vi och våra franchisetagare vill göra vårt absolut bästa för att testa nya vägar och uppmuntra våra kunder att göra hållbara val. Att erbjuda återanvändbara alternativ för människor som befinner sig i rörelse mellan olika platser ser vi som en viktig och naturlig del av detta”, säger Linnéa Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör för RCS.

De återanvändbara kopparna som testas kommer att vara i storlekarna 200 respektive 400 ml. Dagens engångsförpackningar kommer även att finnas kvar tills vidare.

”För att Sverige ska lyckas införa ett framgångsrikt system för återanvändbara förpackningar är det avgörande att de ledande aktörerna aktivt bidrar i utformningen av hur ett sådant system ska fungera. Detta projekt är det största i en öppen miljö hittills och kommer att skapa vitala lärdomar för utvecklingen av nya värdekedjor och interaktion med konsumenter”, säger Tor Espen Steinvik, VD på &Repeat.

Läs vidare

Äkta vara: "Årets matbluff gör skillnad"

11 av de 21 finalisterna till Årets matbluff har gjort förändringar som gör produkterna mindre bluffiga. Det konstaterar Äkta vara, som delar ut ”priset”.
a3f843dd98e91c42_org

Minskad glasskonsumtion i Sverige 2022

Under 2022 minskade glassätandet i Sverige med 3,4 procent. Glasskonsumtionen är dock fortsatt hög med ca 8 liter per person, visar rapporten Glassåret 2022.
Glassaret-2022

"Viktigt att osten är svensk", tycker tre av fem

95% av Sveriges befolkning äter ost och lojaliteten till de svenska ostarna kvarstår, trots att osten nu upplevs som dyrare. Det visar Ostrapporten 2023.
Ostrapporten_2023_Mynewsdesk_1920x1080-kopiera-2

Scandi Standard klimatmärker drygt 280 produkter

Kycklingproducenten Scandi Standard har beräknat och certifierat koldioxidavtrycket för fler än 280 produkter på alla sina hemmamarknader.
b0dd0997aef754b5_org

Senaste nytt

Livsmedelsindustrins viktigaste frågor inför EU-valet

Livsmedelsföretagen har tagit fram ett valmanifest med branschens fem viktigaste frågor inför EU-valet den 9 juni.
Livsmedelsforetagen_EU-val_Valmanifest_Livsmedelsproduktion_2024

Lantmännen fortsätter investera i spannmålsexporten

Lantmännen har investerat cirka 100 miljoner kronor i hamnanläggningen för spannmålsexport på Djurön utanför Norrköping.
djurön

Ny databas visar vilka livsmedel som kommunerna köper

Jordbruksverket har samlat in statistik över kommunernas livsmedelsinköp i SILO-databasen.
elever_buffe_fotoMATtanken

Marine Stewardship Council har en ny Sverigechef

Den 1 april tog Carl Dahlman Olofsson över som Sverigechef för Marine Stewardship Council, MSC.
carl-dahlman