HKScan vill lyfta svenska råvaror i offentliga måltider

PUBLICERAD: 17 februari 2023
UPPDATERAD: 24 februari


För att visa hur svenska råvaror kan stötta både hållbarhetsmål och budget i de offentliga köken anordnar HKScan under året temaveckor tillsammans med ett antal skolor. Under temaveckorna serveras klimat- och kostnadsberäknade recept baserade på svenska proteiner.

Varje dag serveras cirka tre miljoner måltider på förskolor, skolor och äldreboenden runt om i Sverige. Det är upp till varje kommun att bestämma vad som ska stå på menyerna, men vilka förutsättningar som finns för att köpa in, styra och följa upp inköpen varierar kraftigt. En nyligen gjord undersökning av Land Lantbruk visar att det är stor skillnad på hur stor andel av maten som är svensk i de offentliga köken.

För att förenkla processen och visa hur de svenska råvarorna både stöttar hållbarhetsmål och budget kommer HKScan under året, tillsammans med ett antal skolor, att anordna temaveckor med klimat- och kostnadsberäknade recept på måltider baserade på svenska proteiner. På menyn finns både rätter med nötkött, fläsk och fisk samt vegetariska rätter. Några exempel är koreansk fläskgryta på tärnad bog, clariasfärssås med pasta och vegetariska tacos. Koldioxidutsläppen per portion är baserade på RISE matklimatdatabas och beräknade i samarbete med Klimato.

”Jag träffar många kostchefer och måltidsplanerare runt om i landets kommuner som har svårt att få ihop ekvationen för alla kriterier som ska tas hänsyn till när de offentliga måltiderna ska planeras. Med jämna mellanrum läser vi dessutom om kommuner som helt väljer bort köttet som ett sätt att minska sin klimatpåverkan, men sanningen är ju att det inte är så enkelt. Att vi får möjlighet att hjälpa den offentliga sektorn med recept som bygger på svenska proteiner som är varierande, smakrika och dessutom klimat- och kostnadsberäknade känns otroligt givande och viktigt”, berättar Charlotte Eke-Göransson, ansvarig för offentliga måltider på HKScan.

”Genom att bjuda eleverna på olika sorters proteiner och maträtter som kanske inte hör till de vanligaste på skolmenyn vill vi väcka matlusten och bidra till att måltiden blir en källa till gemenskap och trygghet. Att vi samtidigt får möjlighet att sprida kunskap om våra olika svenska proteiner känns väldigt bra.”

Läs Land Lantbruks undersökning här

Läs vidare

Äkta vara: "Årets matbluff gör skillnad"

11 av de 21 finalisterna till Årets matbluff har gjort förändringar som gör produkterna mindre bluffiga. Det konstaterar Äkta vara, som delar ut ”priset”.
a3f843dd98e91c42_org

Minskad glasskonsumtion i Sverige 2022

Under 2022 minskade glassätandet i Sverige med 3,4 procent. Glasskonsumtionen är dock fortsatt hög med ca 8 liter per person, visar rapporten Glassåret 2022.
Glassaret-2022

Pressbyrån ska testa återanvändbara koppar

Under våren kommer 20 Pressbyrån-butiker i Skåne att testa återanvändbara koppar i ett pilotprojekt tillsammans med Stora Enso och &Repeat.
PB_Reuse_pressbild_stor_mugg56

"Viktigt att osten är svensk", tycker tre av fem

95% av Sveriges befolkning äter ost och lojaliteten till de svenska ostarna kvarstår, trots att osten nu upplevs som dyrare. Det visar Ostrapporten 2023.
Ostrapporten_2023_Mynewsdesk_1920x1080-kopiera-2

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado