
Högskolan i Kristianstad och Lunds universitet har anslutit sig till FullkornsFrämjandet, ett samarbete mellan näringsliv, akademi, myndigheter, branschorganisationer och civilsamhällesorganisationer.
På Högskolan i Kristianstad bedrivs forskning inom livsmedelsvetenskap, nutrition och hälsa samt kultur och gastronomi inom forskningsmiljön MEAL, Foods and Meals in Everyday Life.
Lunds universitet är värd för ett forskningscentrum som heter FORCE – Center för livsmedelsberedskap och konkurrenskraft. Där kommer man under fyra år att forska om bland annat fullkorn och mat som på olika sätt kan stärka Sveriges beredskap.
Stark koppling till fullkorn i Lund
Vid Lunds universitet finns en även en stark koppling till fullkorn genom omfattande forskning om bland annat havre, råg, korn och vete.
– Med Högskolan i Kristianstad och Lunds universitet som partners får FullkornsFrämjandet ytterligare förankring i akademin och stärker nätverket med ännu mer kunskap, säger Maria Alexandersson, projektledare för FullkornsFrämjandet.
FullkornsFrämjandets partners är: Lantmännen, Pågen, Wasabröd, Nestlé, Sveriges Bagare- och konditorer, Brödinstitutet, Polarbröd, Göteborgs Stad, Fazer, Livsmedelsföretagen, Leksands knäckebröd, Livsmedelsverket, Cancerfonden, Paulig, Chalmers, Hjärt-lungfonden, Svensk Dagligvaruhandel, Sveriges Bagerileverantörers förening, Dietisternas Riksförbund, Warbro Kvarn, Forskningsmiljön MEAL vid Högskolan i Kristianstad och Lunds universitet. Projektet stöttas också av Västra Götalandsregionen via EU-projektet SWITCH.