
Arla satsar cirka 380 miljoner kronor på att bygga en ny produktionslinje för kvarg vid mejeriet i Linköping. Investeringen är en del av en långsiktig strategi för att stärka svensk livsmedelsproduktion och möta en ökande efterfrågan på lokalproducerade mejeriprodukter.
Den nya produktionslinjen kommer att fokusera på kvarg till marknaden i Sverige, där efterfrågan har ökat kraftigt de senaste åren. Intresset hänger ihop med ett allt större sug efter proteinrika och fettsnåla produkter. 2024 utsåg svenska folket kvarg till årets trendigaste livsmedel i en undersökning av Livsmedelsföretagen.
– Vi är väldigt glada att presentera den här investeringen, som konkretiserar vår tro på svensk mjölk. Vi ser en positiv utveckling där våra ägare levererar mer mjölk till ett lägre klimatavtryck, vilket gör det möjligt att satsa på framtidens produkter och samtidigt stärka Sveriges livsmedelsberedskap, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.
– Att producera mer mejeriprodukter i Sverige är inte bara bra för klimatet, lantbruket och jobben. Det är också en viktig del i vår gemensamma förmåga att vara förberedda när omvärlden förändras.
Planerad produktionsstart 2028
Mejeriet i Linköping, där cirka 290 personer arbetar, är Sveriges största specialmejeri. Anläggningen producerar i dag drygt 280 olika mejeriprodukter, inklusive yoghurt, gräddfil, crème fraiche, laktosfria och ekologiska alternativ.
Den nya kvarglinjen väntas tas i drift under första kvartalet 2028 och främst producera kvarg i 1-kilosförpackningar men även i andra format. Med investeringen ökar Arla sin kapacitet att möta den växande efterfrågan på kvarg med svenskproducerat innehåll, som ett komplement till den befintliga produktionen i Danmark, Finland och Tyskland.