
Livsmedelsproducenternas snabbast ökande kostnadspost är förpackningsavgifter. 80 procent av företagen oroar sig även för ökade råvarukostnader de kommande två åren. Det är några av nyheterna i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för första kvartalet 2025.
Livsmedelsföretagens försäljning minskade under första kvartalet 2025, jämfört med motsvarande period 2024, och prognosen för andra kvartalet är modest med ett indexvärde om 52. Den senaste tidens tullkaos har fått svenska konsumenter att hålla hårt i plånboken, något som direkt drabbar Sveriges livsmedelsproducenter, konstaterar Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.
Producenternas kostnader för inköp av råvara/insatsvara fortsatte att öka, men de snabbaste kostnadsökningarna under årets första kvartal var företagens förpackningsavgifter, som har ökat explosionsartat de senaste två åren.
– De kraftigt ökade förpackningsavgifterna har utan tvekan bidragit till de senaste årens svenska livsmedelsinflation. I takt med att allt fler kommuner börjar rulla ut den hushållsnära insamlingen och skickar fakturan till landets livsmedelsproducenter kommer också kostnaderna fortsätta öka. De ökade avgifterna, som ju i grunden är ett politiskt beslut, kommer med stor sannolikhet leda till högre matpriser de kommande åren, säger Carl Eckerdal.
Fortsatta kostnadsökningar att vänta
80 procent av företagen pekar även på risken för tydliga kostnadsökningar på rå/insatsvara, som är den enskilt största utgiftsposten för de flesta företag. Arbetskrafts- och energikostnader pekas ut också ut som troliga inflationsdrivare framöver
– Livsmedelsproducenterna kan inte påverka dåliga skördar, extremväder, tullkaos, geopolitisk osäkerhet eller den globala ekonomin. Producenternas lönsamhet är körd i botten och de kan inte absorbera ökade kostnader på egen hand. Därför måste politiken göra det enklare och billigare att producera livsmedel, men allt för många politiska beslut leder fortfarande till ökade kostnader. Politikerna kan inte skylla höjda matpriser på livsmedelsbranschen, samtidigt som de själva bidrar till att öka branschens kostnader, säger Carl Eckerdal.
Livsmedelsföretagens konjunkturbrev Q1 2025 kan laddas ner här