Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

PUBLICERAD: 13 maj 2025
UPPDATERAD: 13 maj
I flera år har ostmästarna vid Kristianstads Mejeri arbetat med att utveckla den nya hårdosten Ära. Foto: Pressbild

Skånemejeriers och Allerums nya ost Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.

Namnet på Skånemejeriers och Allerums nya ost – Ära – är en hyllning till det svenska osthantverket. Osttypen är framtagen för att passa såväl på mackan som på ostbrickan. Osten kommer i tre varianter med olika smakintensitet – mild, mellan och lagrad. När den testlanserades som ”hemlig, svensk nyhet” på årets Ostfestival fick den ett positivt mottagande.

– Vi har en stark ostkultur i Sverige som vi värnar om och därför också vill utveckla. Ostmarknaden behöver fler hårdostar gjorda på svensk mjölk för att värna den svenska livsmedelsproduktionen och ostkulturen, därför känns det extra roligt att Ära redan har fått så positiva reaktioner, säger Stefan Andersson, anläggningschef hos Skånemejerier vid Kristianstads Mejeri.

”Unik smakupplevelse som sticker ut”
– Många svenskar ställer höga krav på sina ostar, med all rätt. Med Ära har vi velat skapa en unik smakupplevelse som sticker ut. Kombinationen av kola- och umamitoner som Ära har, hittar vi vanligtvis bara i delidisken. När vi utvecklar framtidens osthantverk är smaken alltid ett av våra största fokusområden. Det tillsammans med en hög kvalitet och insikter om konsumentbehov är avgörande för oss, säger Stefan Andersson.

I år investerar Skånemejerier över 60 miljoner i Kristianstads Mejeri för att växla upp produktionen.

– Vi investerar för att kunna expandera och satsa på den innovation som behövs för att driva framtidens ostkultur, en ostkultur som både smakar och gör gott.

Senaste nytt

Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Hanna Bellner blir ny chef för jordbruks- och medlemsfrågor för Arla i Sverige. Hon har arbetat på Arla i mer än 15 år, senast som chef för säljkåren mot dagligvaruhandeln.
6b3ca06b-790a-4660-a3dc-9e245880730a-w_960
Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtats julsenap får i år smak av den nordafrikanska kryddblandningen Ras el hanout.
RAO1069682_01
Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Inför julen 2025 ser Sveriges Bryggerier en tydlig trend mot hantverk, hållbarhet och smakinnovationer.
Festive beer on a Christmas table.
Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Fazers julsortiment är en blandning av klassiker och nyheter – från krispiga praliner till kex med pepparkakssmak.
fazer (kopia)
Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Läs vidare

Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtats julsenap får i år smak av den nordafrikanska kryddblandningen Ras el hanout.
RAO1069682_01
Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Fazers julsortiment är en blandning av klassiker och nyheter – från krispiga praliner till kex med pepparkakssmak.
fazer (kopia)
Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Skånemejerier presenterar årets julprodukter: Nyheten Vaniljyoghurt med smak av julkola och den återkommande Pepparkaksfilen.
jul-lanseringar_16-9
Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Pressbyrån PBX lanserar flera höstnyheter – från svampkaffe och kakaofria chokladkakor till insektsbaserat snacks.
PBX Nyheter
Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks