Fruktstund ökade elevers koncentration

PUBLICERAD: 12 maj 2025
UPPDATERAD: 12 maj
Under våren har Ica genomfört ett fruktexperiment med tio skolklasser runt om i Sverige, där man har undersökt om en frukt mellan måltiderna kan påverka barnens studiemiljö. Foto: pressbild

Ica har undersökt vilken effekt en extra frukt per dag kan bidra med i skolan. Resultatet indikerar färre energidippar, ökad koncentration och mer engagerade diskussioner i klassrummet.

Under våren har Ica genomfört ett fruktexperiment med tio skolklasser runt om i Sverige, där man har undersökt om en frukt mellan måltiderna kan påverka barnens studiemiljö. Under två veckor utvärderades både ljudnivån och arbetsron, en vecka med fruktstund och en vecka utan.

– Idag får bara 1 av 10 barn i sig den mängd frukt som rekommenderas – det vill vi på Ica vara med och förändra. Syftet med vårt experiment är att utforska fruktens påverkan i skolmiljön och se vilka effekter en extra frukt om dagen kan ha på lärandet, säger Paula Frösell, leg dietist på Ica.

Experimentet genomfördes i samarbete med Efterklang, en del av teknikkonsultbolaget AFRY, som ansvarade för ljudmätningen och Anna S Olafsdottir, professor vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet.

– För barn är det viktigt att äta något ungefär var tredje timme för att inte råka ut för en energidipp. Genom att göra hälsosamma mellanmål såsom frukt till en naturlig del av barnens vardag skapar man förutsättningar för att barnet ska hålla sig mer jämn i humöret samt att det får kraft och energi till att orka med dagen. Man främjar också goda vanor som kan förebygga hälsoutmaningar längre fram i livet, säger Anna S Olafsdottir.

Färre energidippar i klassrummet 
En tydlig majoritet av lärarna var överens om att både energinivån var högre under veckan med fruktstund. Även om en fruktstund inte alltid resulterar i en lägre ljudnivå, menar lärare att resultatet i stället kan leda till bättre diskussioner.

– Jag upplevde att eleverna var mer positiva och energifyllda under veckan då de fick frukt. De deltog mer aktivt i klassrummet, vilket ledde till att ljudnivån ökade något. För att skapa klassrum där vi lär oss behöver vi prata med varandra – och det tyckte jag mig se mer av under fruktveckan, säger Kajsa Roxström, lärare på Herrängens skola och deltagare i experimentet.

Fruktexperimentet genomfördes med tio skolklasser (årskurs 2) på olika skolor runt om landet. Experimentet pågick under veckorna 12-15 2025, och respektive skola medverkande under två veckor totalt – en vecka där barnen fick frukt under förmiddagen och en vecka där de inte fick det.

Senaste nytt

Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Andelen vegetarianer, veganer och flexitarianer har minskat, inte minst bland unga, samtidigt ökar intresset för hybridprodukter.
hybrid
Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Estrella firar midsommar med snacksvisor

Estrella vill höja midsommarstämningen genom att lansera ett vishäfte med festliga snacksvisor – att sjunga till chipsskålen.
Estrella_Snacksvisor_Pressbild_1920x1080
Estrella firar midsommar med snacksvisor

Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Svenska BlueRedGold tar in 31 miljoner i en investeringsrunda för att utveckla ett skalbart inomhussystem för åretruntodling av saffran.
saffran2hoÌ_g fotograf Markus Engstrand
Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Över 35 ton jordgubbar har kontrollerats, bland annat för att säkerställa att ursprungsmärkningen stämmer och att företagen är registrerade.
gubbar
Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Läs vidare

Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Andelen vegetarianer, veganer och flexitarianer har minskat, inte minst bland unga, samtidigt ökar intresset för hybridprodukter.
hybrid
Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Estrella firar midsommar med snacksvisor

Estrella vill höja midsommarstämningen genom att lansera ett vishäfte med festliga snacksvisor – att sjunga till chipsskålen.
Estrella_Snacksvisor_Pressbild_1920x1080
Estrella firar midsommar med snacksvisor

Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Svenska BlueRedGold tar in 31 miljoner i en investeringsrunda för att utveckla ett skalbart inomhussystem för åretruntodling av saffran.
saffran2hoÌ_g fotograf Markus Engstrand
Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Över 35 ton jordgubbar har kontrollerats, bland annat för att säkerställa att ursprungsmärkningen stämmer och att företagen är registrerade.
gubbar
Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar