Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

PUBLICERAD: 29 april 2025
UPPDATERAD: 2 maj
I Livsmedelsverkets uppdaterade kostråd begränsas intaget av rött kött och chark till 350 gram i veckan. Foto: Arkivbild

Mycket frukt, grönt, baljväxter och fullkorn och mindre av läsk, godis och snacks. Högst 350 gram kött i veckan samt fisk 2-3 gånger i veckan. Det är några av Livsmedelsverkets uppdaterade kostråd.

I de uppdaterade kostråden, som presenterades 28 april, står Livsmedelsverket fast vid ett sänkt intag av rött kött och chark från 500 gram till högst 350 gram per vecka – även efter den av regeringen efterfrågade analysen av konsekvenserna för Sveriges livsmedelsberedskap.

Livsmedelsverkets bedömning är att de nya kostråden inte kommer att ha någon betydande påverkan på Sveriges försörjningsförmåga men få stora effekter för folkhälsan. Hälsosamma matvanor i fredstid kan genom att bidra till en stärkt folkhälsa, göra att befolkningen och samhället står bättre rustat i krigstid.

– Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör.

Nytt råd om baljväxter
Rådet att äta minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen kvarstår, men baljväxter blir en egen kategori. Det nya rådet är att äta bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag – vilket innebär en total ökning av intaget av växtbaserade livsmedel.

Råden att äta fisk några gånger i veckan och begränsa saltmängden till högst 6 gram salt om dagen kvarstår också, liksom rådet om alkohol som är ”begränsat eller inget intag”.

Rådet om mejeriprodukter förtydligas med mängden 350-500 ml per dag och gärna syrade sorter, som fil eller yoghurt. Mängdrekommendationen för fullkorn ändras för kvinnor från 70 till 90 gram om dagen.

Små steg gör skillnad
I Sverige är ohälsosamma matvanor, efter tobak, den största riskfaktorn för ohälsa. Enligt Livsmedelsverket kan mer än 100 000 fall av cancer och hjärt- och kärlsjukdom förebyggas varje år, om alla vuxna äter i linje med kostråden.

– Många vill äta lite nyttigare, och det fina är att även en liten förändring är bra för hälsan. Man behöver inte ändra allt, varje litet steg gör skillnad, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och projektledare för kostrådsarbetet.

Livsmedelsverkets kostråd i korthet:
• Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.
• Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.
• Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
• Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.
• Ät fisk två-tre gånger i veckan.
• Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
• Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.
• Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
• Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
• Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
• Håll igen på alkohol.

Livsmedelsverkets uppdaterade kostråd kan laddas ner här

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål