Så ska Sveriges matberedskap stärkas

PUBLICERAD: 7 mars 2025
UPPDATERAD: 7 mars
Livsmedelsföretagens rapport Recept för resiliens är en omfattande analys av som krävs för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap inför kommande kriser. Foto: Pressbild

Livsmedelsföretagen presenterar rapporten Recept för resiliens, en omfattande analys av vad som krävs för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap inför kommande kriser. Högst upp på listan står främjande myndigheter, kraftigt ökade exportsatsningar och uppbyggnad av strategiska lager av insatsvaror.

De senaste åren har präglats av globala och regionala kriser som påverkat livsmedelsproduktionen. Trots detta har svenska butikshyllor varit välfyllda. Enligt Livsmedelsföretagens nya rapport Recept för resiliens beror detta på de svenska livsmedelsproducenternas förmåga att ställa om, diversifiera och säkra leveranskedjor och investera i egen energiförsörjning. Denna anpassning har skett till höga kostnader för livsmedelsindustrin, som enligt SCB gick med förlust både 2022 och 2023.

– Att stora delar av livsmedelsindustrin går med förlust är ett hot mot Sveriges livsmedelsberedskap. Därför måste det bli billigare och enklare att producera livsmedel i Sverige. Då kan företagen bli lönsamma och växa i fredstid så att de kan vara robusta och flexibla i kristid. Här är ökad export, förenklade regelverk och en främjande myndighetskultur helt avgörande. Samtidigt måste staten ta ansvar för att säkra tillgången till energi, vatten och drivmedel och bygga upp nationella lager av kritiska insatsvaror så att vi kan fortsätta producera livsmedel även i krig, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Tio konkreta åtgärder
Livsmedelsföretagens rapport identifierar flera stora utmaningar och hot mot Sveriges livsmedelsproduktion. För att öka livsmedelsproduktionen och stärka Sveriges försörjningsförmåga föreslås tio konkreta åtgärder. Till de viktigaste hör:

• Sätt främjandeuppdraget i första rummet hos myndigheterna
• Gör ökad livsmedelsexport till en nationell prioritet
• Bygg upp strategiska omsättningslager av kritiska insatsvaror.

– Sverige satsar målmedvetet på att bygga upp det militära försvaret. Samma beslutsamhet måste nu tillämpas på landets försörjningsförmåga. Vår rapport är ett recept för hur vi som land kan förbereda oss för och framgångsrikt hantera kommande katastrofer och kriser. Om politiken följer receptet kan vi upprätthålla en omfattande, högkvalitativ livsmedelsproduktion även om Sverige skulle drabbas av den värsta krisen av dem alla, krig, säger Björn Hellman.

Mytbildning om livsmedelsberedskap
En viktig del av Livsmedelsföretagens rapport är att punktera eller nyansera vanliga myter om livsmedelsberedskap, till exempel att Sverige skulle behöva vara helt självförsörjande på livsmedel för att klara en kris.

– En hög självförsörjningsgrad på livsmedel kan kännas tryggt, men det är en falsk trygghet. Plockar man bort en enda viktig komponent för produktion så faller försörjningsgraden snabbt ner till noll. Det vi borde prata om är försörjningsförmåga. Då utgår man från vad som faktiskt krävs för att producera och distribuera livsmedel och hur man kan parera och hantera olika störningar. Därför är det ett mycket bättre verktyg i arbetet med att stärka livsmedelsberedskapen. Självförsörjningsgrad är siffror på ett papper, försörjningsförmåga är mat på bordet, säger Patrik Strömer, beredskapsexpert på Livsmedelsföretagen.

Ansvarsfördelning mellan näringslivet och staten
En central fråga för livsmedelsberedskapen är ansvarsfördelningen mellan näringslivet och staten. I rapporten konstaterar Livsmedelsföretagen att deras medlemsföretag har satsat stora resurser på att kris- och framtidssäkra sin verksamhet. Patrik Strömer understryker dock att det övergripande ansvaret för Sveriges beredskap ligger på det offentliga.

– Tillsammans med övriga led i livsmedelskedjan ansvarar våra medlemmar för att producera och distribuera livsmedel. Staten, kommunerna och myndigheterna står för beredskapen. Grundförutsättningarna för livsmedelsproduktion, till exempel energi, drivmedel, vatten och infrastruktur, måste finnas på plats. Ansvaret för detta, inklusive finansiering, ligger på det offentliga, säger Patrik Strömer.

Rapporten Recept för resiliens kan laddas ner här

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312