Här är finalisterna till årets matbluff 2024

PUBLICERAD: 22 januari 2025
UPPDATERAD: 24 januari
Äkta vara har med hjälp av en jury valt ut fem finalister bland 405 nominerade produkter till Årets matbluff 2024. Foto: Äkta vara

Müslin där socker räknas som frukt, kaffepaket som fortsätter att krympa och ”lokal” glass som har flyttat utomlands. Det är några av nomineringarna till Årets matbluff 2024. Nu är omröstningen i gång.

Under hela 2024 har det gått att nominera produkter på Äkta varas hemsida. I år kom det in 405 nomineringar, vilket överträffade det tidigare rekordet 304 med råge.

– Det är uppenbarligen ingen brist på matbluffar ute i butikerna. Trots att antipriset i år delas ut för tionde gången fortsätter nomineringarna att strömma in, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Äkta vara har med hjälp av en jury valt ut fem finalister som har gått vidare till den slutliga omröstning, där svenska folket ska utse den värsta bluffen. Omröstningen sker på Äkta varas hemsida.

Här är årets fem finalister:
Ica Pasta tortellini ricotta & spenat
: ”Pastan med ricottan som nästan försvann”
Gevalia Ebony, Milea, med flera: ”Kaffepaketen som fortsätter att krympa”
Mutti Pizza Sauce Classica: ”Pizzasåsen som är smaksatt med vatten”
Axa gold Fruit müsli: ”Müslin där socker räknas som frukt”
Alvestaglass och Järnaglass: ”Lokala” glassen som har flyttat utomlands”

Tioårsjubileum
Årets matbluff startade som en enkel omröstning på Äkta varas hemsida för tio år sedan, men har sedan växt till något betydligt större.

– Det handlar om produkter som på olika sätt försöker få konsumenten att tro något som i själva verket inte stämmer. Det engagerar uppenbarligen många konsumenter och är dessutom ett sätt för dem att sätta ner foten mot företag som går över gränsen, säger Björn Bernhardson.

Ofta leder också uppmärksamheten för antipriset till att företagen ändrar på de utpekade produkterna

Omröstningen pågår fram till den 27 januari och ”vinnaren” avslöjas live i TV4 Nyhetsmorgon den 29 januari.

Läs mer om Årets matbluff och årets finalister här

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland