Utbildningen ”Konsten att prova honung” är en satsning från Svenska Bin med målet att biodlare och honungsproducenter ska inspireras och stärkas i att själva hålla provningar för sina kunder.
Utbildningen erbjuder biodlare att bli smaksäkra och öva sig i att uppleva, gestalta och beskriva skillnaderna mellan olika svenska honungssorter. Honungens smak påverkas av plats, säsong och nektarkälla.
Malin Landqvist, matkreatör, kock och sommelier, har arbetat tillsammans med Svenska Bin för att sprida kunskap kring honung och sensorik. Hon menar att inspirerande och väl förberedda provningar ökar värdet på den svenska honungen.
– Alla larm om importerad fuskhonung som varit i media denna sommar visar att det behövs mer kunskap om vår lokala honung. Jag tror inte att folk i allmänhet vet hur spännande sorter som finns här i landet, och hur stor smakrikedom vår svenska flora bjuder på. Allt från den ljusa lindhonungen med arom av mint till den kraftfulla mörka ljungen som kommer på hösten. Det är vår mission att sprida kunskap om honungslandet Sverige. Det är otroligt viktigt att vi väljer riktig honung, en produkt som till 100 procent kommer från bina och inte är utspädd eller förfalskad.
Kombinera mat och honung
Utbildningen består av en teoretisk del om sensorik och konsten att hålla en provning samt hur man bäst kombinerar mat och honung. Dessutom testades honungssorter praktiskt utifrån doft, smak och utseende. Under totalt sex provningar testades fem sorter – från mild till stark. Dessutom provas flytande, kristalliserad och ympad av samma sort samt en så kallad fuskhonung.
Totalt har närmare 250 biodlare deltagit i utbildningen, som nu även finns att ta del av på YouTube.
– Biodlarna som varit med på utbildningarna har varit enormt engagerade och många har berättat hur de direkt sett nyttan och använt kunskaperna i egna provningar på hemmaplan, berättar Sanna Ohlander, som leder utbildningen och har varit projektledare för Svenska Bin.
Filmen kan ses här