Efterfrågan på Keso och cottage cheese är större än någonsin, såväl i Svergie som globalt. Arlas mejeri i Falkenberg, som förser både Sverige och stora delar av Europa med cottage cheese, slår i år sitt tidigare produktionsrekord.
Cottage cheese har blivit alltmer populärt de senaste åren och var, enligt Circana, det tredje snabbast växande segmentet inom mejerikategorin 2023. Utvecklingen har fortsatt under 2024, vilket har gjort att Arlas mejeri i Falkenberg periodvis har haft svårt att hålla butikshyllorna fyllda med Keso.
Redan i november slog anläggningen sitt tidigare produktionsrekord från 2021, när man passerade 21 000 ton cottage cheese.
– Rekordet är ett tydligt bevis på att vi har gjort allt vi kan för att möta upp på konsumenternas sug efter Keso. Vi är oerhört stolta över vad vi har åstadkommit tillsammans här i Falkenberg men om efterfrågan fortsätter att öka behöver vi mer kapacitet, vilket vi tittar på just nu, säger mejerichef Christan Svensson.
Ökat fokus på träning
På mejeriet tror man att trenden hänger ihop med ett ökat fokus på träning och hälsa, framför allt bland unga, som också drivs på av sociala medier. På TikTok har hashtaggen #cottagecheese fått hela två miljarder visningar det senaste året.
Arla Falkenberg är Europas största cottage cheese-mejeri. Här tillverkas all cottage cheese som Arla säljer i Sverige och en stor del går även på export. På anläggningen arbetar cirka 120 personer. Under 2024 har mejeriet tagit emot omkring 120 miljoner kilo mjölk, nästan uteslutande från gårdar i Halland.