
Hushållens matsvinn minskar inte så mycket som man tidigare har trott. Det visar Naturvårdsverkets senaste statistik. Om Sverige ska ha möjlighet att nå sina mål och halvera matsvinnet måste takten öka – både i hushållen och andra delar av livsmedelskedjan.
Reviderad statistik visar att mängden matsvinn från hushållen har legat ganska stabil sedan 2020 och endast visar en liten minskning från 17 kilo per person år 2020 till 16 kilo år 2023. Den tidigare siffran på 15 kilo har ändrats, efter att underlagsdata från plockanalyser för åren 2021 till 2023 visat sig felaktiga. Ytterligare 18 kilo matsvinn per person och år utgörs av mat och dryck som hälls i avloppet, som mejeriprodukter och kaffe.
– De här resultaten är en väckarklocka. För att vi ska nå de nationella etappmålen och globala målen måste vi intensifiera våra insatser. Det gäller självklart för alla delar av livsmedelskedjan, men inte minst hushållen där mycket matsvinn uppstår, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Långt kvar till målen
Naturvårdverket tar årligen fram livsmedelavfallstatistik för rapportering till EU samt uppföljning av det nationella etappmålet. Sammantaget, i hela samhället, ska livsmedelsavfallet enligt etappmålet minska med minst 20 procent per person från 2020 till 2025. Målet är satt mot målet i Agenda 2030 om ett halverat matsvinn globalt.
– Vi har långt kvar till målen och måste fortsätta att prata om matsvinnet och dess konsekvenser. Och alla aktörer behöver fortsätta stötta hushållen med kunskap om planering, förvaring och hur man kan ta hand om maten innan den hamnar i soporna, säger Karin Fritz.
Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett pågående regeringsuppdrag för att arbeta med detta. En viktig del i arbetet är att förändra beteendet hos konsumenterna, det vill säga i hushållen, så att matsvinnet minskar.
Livsmedelsavfall består både av oätliga delar, som ben, skal och kaffesump, och matsvinn, det vill säga mat som hade kunnat ätas men som har slängts i onödan.
Läs Naturvårdsverkets rapport här