Tekniker för hållbar stadsodling testas i nytt projekt

PUBLICERAD: 13 november 2024
UPPDATERAD: 13 november
Urban Deli deltar i ett projekt som ska testa innovativa tekniker för stadsodling. Foto: Pressbild

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food ska testa innovativa tekniker för stadsodling i samarbete med restaurang Urban Deli i Stockholm. Projektet syftar till att främja cirkulär livsmedelsproduktion i stadsmiljö genom att urbana restflöden omvandlas till resurser för att producera mat.

Tre odlingssajter har placerats ut hos Urban Deli, KTH och IVL. Där ska olika tekniker och metoder som kan främja hållbar stadsodling testas, bland annat undersöker man hur LED-belysning kan optimeras för att spara energi och hur näringsämnen och substrat från andra urbana avfallsströmmar kan användas.

– Det här samarbetet är ett spännande steg för att förstå och utveckla cirkulära livsmedelssystem. Genom våra gemensamma odlingssajter kan vi testa tekniker som näringsåtervinning från stadens restflöden och skapa en modell för långsiktigt smart och hållbar matproduktion i städer runt om i Europa, säger Michael Martin, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Förbättrad variation i stadsodling
Projektet omfattar en rad experiment som inkluderar både korta och långa produktionscykler med grödor som sallat, bönor och tomater. Ambitionen är också att bredda utbudet av grödor som kan odlas kommersiellt i stadsmiljö, som till exempel svampar, bär, andra plantor och växtbaserade proteiner. För att säkerställa att produkterna är säkra för konsumtion kommer prover av vatten och biomassa att analyseras för potentiella föroreningar.

– Vi är stolta över att kunna bidra till denna forskning och att dela kunskap om hållbar odling med våra besökare. Vår vision är att inspirera fler aktörer att satsa på cirkulära matsystem, dessutom gillar vi att få vara med och testa saker, säger Håkan Sjöström, platschef på Urban Deli.

Del av ett EU-projekt
Projektet är en del av EU-projektet FOCUSE, där forskare från IVL och KTH tittar på hur urbana odlingar kan bli mer resurseffektiva och miljövänliga genom att hitta synergier med andra flöden som finns i städerna.

– En utmaning med dagens odlingssystem i städerna är att de ofta är starkt beroende av material och energi som hämtas utanför området. Det övergripande målet för FOCUSE är därför att se hur den urbana odlingen kan bli mer resurseffektiv genom att hitta dessa synergier med andra flöden, säger Michael Martin.

Genom att föra forskningen närmare allmänheten och tillgängliggöra resultaten från odlingsprojekten hoppas Urban Deli, KTH Food och IVL Svenska Miljöinstitutet att inspirera och skapa större medvetenhet om framtidens livsmedelssystem. På Urban Deli i Hagastaden finns ett växthus tillgängligt för allmänheten att besöka.

Läs mer om projektet FOCUSE här

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström