Valio startar ett pilotprojekt för att producera helt koldioxidneutral mjölk inom fem år. Syftet är att undersöka hur effektivt Valios klimatfrämjande åtgärder reducerar koldioxidutsläppen från mjölkproduktionen, vilka fördelar och utmaningar de har samt hur väl de fungerar i det dagliga arbetet på gården. Fyra mjölkgårdar omfattas från start.
Valio har som mål att mjölken som produceras ska vara koldioxidneutral år 2035. Över 90 procent av utsläppen kommer från gårdarna. Samtliga åtgärder inom Valios klimatprogram ska nu testas på fyra mjölkgårdar i ett femårigt pilotprojekt.
– Valio har arbetat med klimatfrämjande åtgärder sedan 2018. Många mjölkgårdar har gjort mycket för att minska sina utsläpp, men hittills har det saknats data för hur effektiva åtgärderna är i kombination. Nu är det rätt tid att ta all forskningskunskap vi har och omsätta den på gårdar för att praktiskt prova hur våra klimatfrämjande insatser bidrar till noll-utsläpp från mjölkproduktionen, säger Robert Harmoinen, utvecklingschef på Valio.
Valio har för närvarande cirka 3 400 mjölkgårdar. Nya gårdar kommer att inkluderas i projektet i takt med att man får praktisk erfarenhet och incitament från marknaden.
Test av lönsamheten för koldioxidneutral mjölk
Under pilotprojektet kommer Valio även att undersöka den kommersiella potentialen för koldioxidneutral mjölk.
– För att utsläppsminskningen ska kunna utvidgas till samtliga av Valios mjölkgårdar måste den vara kommersiellt gångbar. Som en del av pilotprojektet undersöker vi våra industrikunders intresse för koldioxidneutral mjölk. De internationella livsmedelsföretagen har stora ambitioner att minska sina egna utsläpp. Om de kan köpa koldioxidneutrala råvaror från oss, kan vi hjälpa dem att nå sina mål, kommenterar Robert Harmoinen.
De gårdar som initialt deltar i pilotprojektet ligger i Norra Savolax, Birkaland, Södra Österbotten och Norra Österbotten. Gårdarna kommer att använda foder som minskar metanutsläppen, beräkna koldioxidavtryck, främja regenerativt jordbruk, testa gödslingslösningar, installera utrustning som mäter koldioxidutsläpp på åkrarna, delta i biogasproduktion och minska avfallet. Man kommer också att kartlägga den biologiska mångfalden och arbeta fram en plan för hur man kan förbättra den.
Jaakko Luoma är mjölkbonde på Luoma gård i Kauhajoki, en av gårdarna i pilotprojektet:
– Jag ser fram emot att bidra till att hitta fler lösningar på hur vi kan få koldioxidavtrycket att närma sig noll. Det är en ära att få vara med i pilotprojektet och genom förändringarna som görs på gården ge möjlighet till ny forskning.