Blossa 2024 har smak av rökig whisky och tång

PUBLICERAD: 12 september 2024
UPPDATERAD: 12 september
För årets glögg reser Blossa till Skottland och hämtar inspiration från dess dramatiska natur. I Blossa 2024 blandas klassiska glöggkryddor med rökig whisky och algen dulse. Foto: Pressbild

I Blossa 2024 blandas klassiska glöggkryddor med rökig whisky och algen dulse, som ger en salt förnimmelse av sjö och hav. Även i år kommer årgångsglöggen både som starkvin och i en alkoholfri variant

Blossa 24 är en vit starkvinsglögg där den klassiska kryddblandningen blandas med rökig, skotsk whisky och avrundas med algen dulse, som tillför sälta och umami. Sjögrässmaken från algen är en blinkning till legenden om sjöodjuret som gömmer sig på den snåriga botten av Loch Ness djup och just algen dulse återfinns längs med Skottlands kust. Den magiska atmosfären från det skotska höglandet ligger också till grund för designen och illustrationen på årets flaska.

– Precis som vår svenska glöggtradition är whiskyn en viktig del av Skottlands historia och kulturarv. Årets glögg blir därmed en hyllning till dryckeshantverket. När vi experimenterade med smakerna visade det sig att whiskyn inte bara var ett spännande inslag utan den harmoniserade också utmärkt med kryddorna i glöggen, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Hon rekommenderar att glöggen serveras som en whisky – rumstempererad i ett lågt whiskyglas eller med en isbit, tillsammans med något salt tilltugg, som nötter.

Den alkoholfria årgångsglöggen gör comeback
Efter förra årets debut kommer även årets årgångsglögg i en alkoholfri tappning. I Blossa 24 Alkoholfri har glöggkryddorna dragit i whisky för smak och vinet har sedan avalkoholiserats. Detta gör att smak och karaktär bibehålls även efter att alkoholhalten på 0,5% säkerställts.

Blossa 24 kommer som en starkvinsglögg (15%) och en alkoholfri glögg (0,5%), båda i glasflaska på 750 ml. Starkvinsglöggen finns i Systembolagets beställningssortiment och den alkoholfria släpps 1 november på Systembolaget.

Läs vidare

Dafgårds lanserar sin första hybridköttbulle

Dafgårds första 50/50-köttbulle – "Fridas köttbullar" – innehåller hälften grönsaker och hälften nötkött.
hälta test 2

Coop släpper växtbaserat substitut till tonfisk

Coop lanserar två växtbaserade nyheter av sojaprotein som alternativ till tonfisk.
RIKSMÖTETS ÖPPNANDE 2018

Skånemejerier lanserar ny proteindryck av svensk mjölk

Skånemejerier lanserar en proteinberikad drickyoghurt gjord på svensk mjölk – Lindahls PRO+.
Unknown

Nytt växtbaserat ostalternativ från Oddlygood

Oddlygood Cheezington Oh Protein är ett nytt växtbaserat alternativ till ost.
Pokébowl_2

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.