Kan bli den första järnprodukten för berikning av livsmedel

PUBLICERAD: 27 augusti 2024
UPPDATERAD: 27 augusti
Nélida Leiva Eriksson är vd för Ironic Biotech. Foto: Pressbild

Svenska Ironic Biotech utvecklar en ny form av lättupptagligt järn, som kan bli den första kommersiellt tillgängliga järnprodukten för att berika livsmedel – utan att de härsknar eller får en skarp järnsmak.

Ironic Biotech, som är antaget till SmiLes inkubatorprogram, har utvecklat vad som uppges kunna bli den första järnprodukten för berikning av livsmedel. Fram tills nu har järnberikning av livsmedel varit begränsad av både smakproblem och snabb försämring av produkternas kvalitet. Samtidigt innehåller nuvarande järntillskott svårupptagligt oorganiskt järn.

Med sin patentsökta teknologi producerar Ironic Biotech en järnprodukt genom mikrobiell fermentering av vegetabiliska substrat. Produkten uppges vara optimal för kroppen, den är smaklös och absorberas lättare, vilket minskar risken för biverkningar. Innovationen baseras på forskning vid Lunds universitet av bolagets grundare och vd Nélida Leiva Eriksson, som i mer än 15 år har forskat om järnproteiner och genmodifiering av mikroorganismer för fermentering.

– Vi har ett mycket starkt team och en produkt som tilltalar marknaden. Redan nu i tidigt skede har vi flera intresserade livsmedelsbolag i Norden och Europa som vill samarbeta med oss. Nu ser vi fram emot att få utveckla bolaget vidare med stöd av SmiLes coacher och av att finnas i SmiLes dynamiska life science-miljö, säger Nélida Leiva Eriksson.

Ironic Biotech reste drygt 11 MSEK i våras i en nyemission som leddes av finska Nordic Foodtech VC, och ska öppna en såddfinansieringsrunda i höst för att accelerera sin processutveckling och marknadsintroduktion.

– Det ska bli mycket spännande att arbeta med Ironic Biotech i deras mål att bidra till att minska ett folkhälsoproblem. Deras banbrytande forskning från Lunds universitet har potentialen att göra verklig skillnad, och vi ser fram emot att bidra till en framgångsrik utveckling genom att bolaget nu får tillgång till våra affärsutvecklingscoacher, vårt breda nätverk och våra välutrustade laboratorier, säger Ulrika Ringdahl, operativ chef för SmiLe.

 

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210