Efsa har bedömt att rökaromer inte längre är säkra att använda i mat. Det innebär att inga nya ansökningar om rökaromer kommer att godkännas.
Rökaromer är godkända för vissa produktgrupper och används till exempel som ett alternativ till traditionell rökning i kött, fisk och ost men även för att ge röksmak i produkter som soppor, såser, drycker och snacks.
Godkännanden för rökaromer är tidsbegränsade till tio år. När tillverkarna ansöker om förnyat godkännande gör den europeiska säkerhetsmyndigheten Efsa en riskvärdering.
Med utvecklad metodik och bättre möjligheter att riskvärdera har Efsa bedömt att rökaromerna inte kan anses säkra att använda i mat. Anledningen är att de flesta av de testade rökaromerna innehåller ämnen som är gentoxiska, det vill säga kan öka risken för cancer. För sådana ämnen går det inte att bestämma en säker nivå.
– Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av den typ av ämnen som ingår i rökaromer. Eftersom rökaromer tillsätts i maten är det möjligt att ta bort dem, vilket nu också sker, säger Maria Florin, enhetschef på Livsmedelsverket
Om en vara innehåller rökaromer så ska ordet rökarom finnas med i ingrediensförteckningen.
– Besluten innebär att de rökaromer som används i mat i dag på sikt försvinner. För att livsmedelsföretagen ska kunna anpassa sin produktion till de nya reglerna finns det övergångsperioder för olika typer av mat, säger Maria Florin.
För ost-, kött- och fiskprodukter gäller en övergångsperiod till den 1 juli 2029. För alla övriga produkter där rökaromerna är godkända gäller en kortare övergångsperiod, till den 1 juli 2026.