Nej till fortsatt användning av rökaromer i mat

PUBLICERAD: 19 augusti 2024
UPPDATERAD: 19 augusti
Rökaromer används bland annat i köttprodukter, som rökt skinka. Foto: Carina Malm

Efsa har bedömt att rökaromer inte längre är säkra att använda i mat. Det innebär att inga nya ansökningar om rökaromer kommer att godkännas.

Rökaromer är godkända för vissa produktgrupper och används till exempel som ett alternativ till traditionell rökning i kött, fisk och ost men även för att ge röksmak i produkter som soppor, såser, drycker och snacks.

Godkännanden för rökaromer är tidsbegränsade till tio år. När tillverkarna ansöker om förnyat godkännande gör den europeiska säkerhetsmyndigheten Efsa en riskvärdering.

Med utvecklad metodik och bättre möjligheter att riskvärdera har Efsa bedömt att rökaromerna inte kan anses säkra att använda i mat. Anledningen är att de flesta av de testade rökaromerna innehåller ämnen som är gentoxiska, det vill säga kan öka risken för cancer. För sådana ämnen går det inte att bestämma en säker nivå.

– Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av den typ av ämnen som ingår i rökaromer. Eftersom rökaromer tillsätts i maten är det möjligt att ta bort dem, vilket nu också sker, säger Maria Florin, enhetschef på Livsmedelsverket

Om en vara innehåller rökaromer så ska ordet rökarom finnas med i ingrediensförteckningen.

– Besluten innebär att de rökaromer som används i mat i dag på sikt försvinner. För att livsmedelsföretagen ska kunna anpassa sin produktion till de nya reglerna finns det övergångsperioder för olika typer av mat, säger Maria Florin.

För ost-, kött- och fiskprodukter gäller en övergångsperiod till den 1 juli 2029. För alla övriga produkter där rökaromerna är godkända gäller en kortare övergångsperiod, till den 1 juli 2026.

Senaste nytt

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Skånemejerier presenterar årets julprodukter: Nyheten Vaniljyoghurt med smak av julkola och den återkommande Pepparkaksfilen.
jul-lanseringar_16-9
Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Pressbyrån PBX lanserar flera höstnyheter – från svampkaffe och kakaofria chokladkakor till insektsbaserat snacks.
PBX Nyheter
Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Läs vidare

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Plant Protein Production AB i Jämjö ska producera svenskt växtbaserat protein av åkerböna.
Skärmavbild 2025-11-10 kl. 11.56.46
125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion

Tetra Pak Factory OS är en ny AI-driven plattform för livsmedelsproduktion – en skalbar och modulär lösning som kopplar ihop hela fabriken.
Tetra Pak® Factory OS™
Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion