Coop gör om sillburkarna – byter från glas till plast

PUBLICERAD: 26 mars 2024
UPPDATERAD: 26 mars
Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som ska appliceras på all Coop sill i glasburk. Foto: Pressbild

Glasburkarna till Coops sill ska bytas ut till plastburkar, vilket beräknas spara 177 ton glas per år och minska CO2-utsläppen med närmare 33 procent.

Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som ska appliceras på all Coop sill i glasburk.

– Genom att byta från glasmaterial till plastmaterial sparar vi 177 ton glas per år. Det betyder 32,88 procent mindre CO2-utsläpp mot om vi fortsatt med tidigare förpackning, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop Sverige.

Plastmaterialet i de nya burkarna består av RPET (återvunnen plast) och den nya fyrkantiga formen på burkarna gör att andelen luft som transporteras minskas med 80 procent.

– För Coop är det viktigt att hjälpa våra medlemmar och kunder till hållbara val, mot mer hållbar matkonsumtion. Att göra skillnad kring förpackningar är oerhört viktigt och får även större effekt när vi kan göra det på nordisk nivå genom vårt gemensamma inköpsföretag Coop Trading. Jag vet att även Danmark och Finland gör samma förändring för sillburkarna, säger Mattis Bergquist.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland