
Arlas gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt får nya femdeciliters-förpackningar av papper. Det innebär att mängden plast minskar med drygt 32 ton per år.
De nya FSC-märkta pappersbägarna har en plastförstärkt insida och aluminiumfolien har bytts ut mot en pappersfolie som är förstärkt med plast.
Uppdateringen innebär att årsförbrukningen av plast går från 51,3 till 18,9 ton – en minskning med 32,4 ton eller 63 procent per år.
– Att förbättra våra förpackningar och dra ner på användningen av plast är avgörande både för oss som företag och för våra konsumenter. De nya pappersbägarna är därför ett steg i helt rätt riktning, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef för Arla Sverige.
De mindre tvådeciliters-förpackningarna för produkterna gjordes om till pappersbägare redan 2017. Bägare och folie källsorteras som papper och locket som plast.
Arlas målsättning är 100 procent återvinningsbara förpackningar för egna varumärken år 2025 (2023: cirka 95 procent) och 0 procent nytillverkad fossilbaserad plast i förpackningar för egna varumärken år 2030 (2023: cirka 83 procent).