Nytt djuromsorgsprogram för svenska avelshöns

PUBLICERAD: 12 mars 2024
UPPDATERAD: 14 mars
Det nya djuromsorgsprogrammet för avelshöns innebär att ett externt ackrediterat organ kontrollerar djurens välfärd i alla led. Foto: Carolina Jutell

Svensk Fågel har infört ett nytt djuromsorgsprogram för avelshöns som föds upp i Sverige. Det innebär att hela värdekedjan från avel och kläckeri till uppfödning, transport och slakt nu kontrolleras av ett oberoende ackrediterat kontrollorgan.

Det nya programmet som är finansierat av Jordbruksverket har utvecklats sedan 2020 och började införas under slutet av 2023. Det kommer att ingå i de befintliga kontrollprogrammen för kyckling och kalkon. Ett externt ackrediterat organ kontrollerar djurens välfärd i alla led. Om det skulle förekomma brister får Svensk Fågel snabbt information om detta och det aktuella företaget kan genomföra åtgärder och förbättringar.

– Uppfödningen av avelsdjuren skiljer sig en hel del från uppfödningen av kycklingarna, därför har ett skräddarsytt program med hjälp av fjäderfäexperter för denna del av värdekedjan utvecklats. Men det utgår som alltid från våra starka grundvärderingar att en god djuromsorg är basen i svensk kycklinguppfödning, säger Maria Donis, vd Svensk Fågel.

– Motsvarande kontroll saknas helt vid import av kyckling, där vi inte vet något om användningen av antibiotika, djuromsorg och livsmedelssäkerhet. Trots detta visar siffror från Jordbruksverket för sista kvartalet 2023 att importen av kycklingkött till Sverige ökar. Vi tar vårt ansvar och det hoppas jag att handel, konsumenter och offentlig sektor också gör.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland