
Stjärnäggs mål är att minska äggens klimatavtryck med 35 procent fram till 2030. Nu lanseras Hållbart Val – ägg med lägre klimatpåverkan än företagets övriga ägg från frigående hönor inomhus.
Hönans foder har den enskilt största påverkan på äggets totala klimatavtryck och spannmål är den största ingrediensen i hönans foder. Baserat på ett hållbart odlingsprogram för spannmål och ett sojafritt foder, lanserar nu Stjärnägg ägg med lägre klimatavtryck under namnet Hållbart Val.
– Hållbart Val är en produkt som inte bara uppfyller konsumenternas ökade efterfrågan på hållbara livsmedel, utan också hjälper oss och våra kunder att nå sina långsiktiga klimatmål. Genom att välja Hållbart Val stöttar man framtidens jordbruk, ett jordbruk som bland annat använder sig av fossilfria bränslen och anlägger lärkrutor och blommande zoner för att gynna den biologiska mångfalden, säger Jörgen Ottebäck, marknadsansvarig på Stjärnägg
Hållbart Val innebär:
• Spannmål 45 procent lägre klimatpåverkan (jmf genomsnittligt höstvete 2015)
• Fossilfri odling
• Ökad biologisk mångfald med till exempel blommande zoner och lärkrutor
• Sojafritt foder
• FSC-märkt förpackning
– Med det här odlingsprogrammet och ett foder fritt från soja, har Hållbart Val hela 17 procent lägre klimatbelastning jämfört med våra andra ägg från frigående hönor inomhus. Detta är ett viktigt steg mot att uppnå Stjärnäggs långsiktiga klimatmål och skapa en mer hållbar äggproduktion, säger Jörgen Ottebäck.