Svensk Fjällröding AB får fortsatt odlingstillstånd

PUBLICERAD: 6 februari 2024
UPPDATERAD: 6 februari
Svensk Fjällrödings fisk odlas i Landösjön i Jämtland. Foto: Pressbild

Svensk Fjällröding AB har beviljats fortsatt produktionstillstånd i 15 år av Mark- och miljööverdomstolen. Sannolikheten för resning i högre instans bedöms som liten.

Svensk Fjällröding AB, som odlar röding i Landösjön i Jämtland, är en del av Hushållningssällskapet Västernorrland.

– Det här beslutet är en viktig milstolpe i vår historia. Det ger oss den stabilitet och förutsägbarhet vi behöver för att investera i framtida innovationer och hållbarhet, säger Frederik Innala, vd för Hushållningssällskapet Västernorrland och Svensk Fjällröding AB.

Han säger att Svensk Fjällröding AB:s fortsatta drift innebär stabila och säkra arbetstillfällen för invånarna i regionen och att företagets framgång är en drivkraft för den lokala ekonomin och bidrar till samhällsutvecklingen.

– Detta beslut är också av största vikt för Sveriges förmåga att vara självförsörjande på matmarknaden. I tider av global osäkerhet är lokal produktion av livsmedel mer kritisk än någonsin. Genom att säkra vår produktion av högkvalitativ röding bidrar vi inte bara till Sveriges matförsörjning, utan också till miljömålen genom hållbara fiskodlingsmetoder, säger Frederik Innala.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2