
Testfakta har låtit testa tio fabrikat av fast honung från de större livsmedelskedjorna. Åtta av de tio honungssorterna uppfyller EU-kraven, men endast fyra klassas som av bättre kvalitet.
Av de två som inte lever upp till kraven finns Svensk Honung från Svensk Honungsförädling, där resultaten indikerar att den utsatts för hög värme under själva tillverkningsprocessen. Den andra honungen – Mjuk & Krämig från Coop – lever inte upp till definitionen av honung. Anledningen är att främmande sockerarter över gränsvärdet på 7 procent finns i produkten. Enligt EU:s nivåkrav är det med andra ord felaktigt att marknadsföra den som äkta honung i handeln.
Coops pressansvarige uppger för Testfakta att man ser allvarligt på uppgiften och att man kommer att utreda den aktuella batchen vidare.
Den dyraste honungen i testet är Bimäster, som också fick högst betyg då den är minimalt processad och har högt innehåll av enzymer, men lågprismärken som Eldorado och Coop Xtra får också relativt höga betyg. Den billigare varianten av Coops honung, Coop Xtra, visar alltså avsevärt bättre kvalitet än den dyrare. Testet genomfördes vid det oberoende livsmedelslaboratoriet Eurofins Food & Feed testing i Sverige.
– Honung ligger på topp fem-listan över livsmedel som det fuskas mest i världen med. Bara för att ett test klassar en honung som äkta är det inte säkert att det inte fuskats i något led, inte minst vid olika typer av blandningar av EU-honung och honung som importerats utanför EU, säger Pelle Lundblad, ordförande i Biodlarnas kvalitetsgrupp.