"Äkta honung" var sockerdopad – underkänd i test

PUBLICERAD: 31 januari 2024
UPPDATERAD: 31 januari
Alla produkter i testet. Foto: Rickard Kilström.

Testfakta har låtit testa tio fabrikat av fast honung från de större livsmedelskedjorna. Åtta av de tio honungssorterna uppfyller EU-kraven, men endast fyra klassas som av bättre kvalitet.

Av de två som inte lever upp till kraven finns Svensk Honung från Svensk Honungsförädling, där resultaten indikerar att den utsatts för hög värme under själva tillverkningsprocessen. Den andra honungen – Mjuk & Krämig från Coop – lever inte upp till definitionen av honung. Anledningen är att främmande sockerarter över gränsvärdet på 7 procent finns i produkten. Enligt EU:s nivåkrav är det med andra ord felaktigt att marknadsföra den som äkta honung i handeln.

Coops pressansvarige uppger för Testfakta att man ser allvarligt på uppgiften och att man kommer att utreda den aktuella batchen vidare.

Den dyraste honungen i testet är Bimäster, som också fick högst betyg då den är minimalt processad och har högt innehåll av enzymer, men lågprismärken som Eldorado och Coop Xtra får också relativt höga betyg. Den billigare varianten av Coops honung, Coop Xtra, visar alltså avsevärt bättre kvalitet än den dyrare. Testet genomfördes vid det oberoende livsmedelslaboratoriet Eurofins Food & Feed testing i Sverige.

– Honung ligger på topp fem-listan över livsmedel som det fuskas mest i världen med. Bara för att ett test klassar en honung som äkta är det inte säkert att det inte fuskats i något led, inte minst vid olika typer av blandningar av EU-honung och honung som importerats utanför EU, säger Pelle Lundblad, ordförande i Biodlarnas kvalitetsgrupp.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2