Sjömat är svaret på många utmaningar

PUBLICERAD: 22 januari 2024
UPPDATERAD: 22 januari
Nordic Seafood Summit bjuder bland annat på ett politikerpass med högaktuella diskussioner kring livsmedelsberedskap och hur såväl produktion som konsumtion av svensk sjömat kan öka. Foto: Innovatum Science Park

Den 24-25 januari samlas hela sjömatsbranschen på Nordic Seafood Summit, som arrangeras på Eriksbergshallen i Göteborg. Ett 60-tal utställare finns på plats och programmet omfattar bland annat ett politikerpass med högaktuella diskussioner samt utdelningen av Sjömatspriset.

Nordic Seafood Summit samlar den svenska och nordiska sjömatsbranschens aktörer – från fiskare, odlare och grossister till förädlingsled, handel och restaurang samt myndigheter och beslutsfattare.

– Vi vill skapa en mötesplats som kan bli fiskenäringens motsvarighet till Almedalen. Det här är en unik chans att få en inblick i hela värdekedjans utmaningar och möjligheter, säger Joakim Petersén, vd på Finnvacum och en av initiativtagarna till Nordic Seafood Summit.

Ett 60-tal företag finns med som utställare och ett scenprogram spänner över allt från hållbara hav och marina sidoströmmar till ny teknik. Det bjuds även på ett politikerpass med högaktuella diskussioner kring livsmedelsberedskap och hur såväl produktion som konsumtion av svensk sjömat kan öka.

– Vi har en proteinförsörjning på cirka 50 procent samtidigt som det varnas för risken för krig. Jag är övertygad om att det finns enorma möjligheter att säkra Sveriges livsmedelsförsörjning genom att stärka sjömaten, säger Pelle Lindquist Omberg, konsult och drivande kraft bakom Nordic Seafood Summit.

Ett dussin innovativa företag och forskare finns också på plats för att pitcha sina affärsidéer och produkter. Det handlar bland annat om fisk som kan födas upp på bondgård, blå proteinfabriker och svenskodlad sockertång.

– Det finns mycket som tyder på att 2024 är sjömatens år – och det är här som framtiden händer, säger Susanne Ekstedt, innovationsledare på Innovatum Science Park.

I samband med Nordic Seafood Summit kommer även Sjömatspriset att delas ut, ett nyinstiftat pris som hyllar de visionärer som på olika sätt är med och utvecklar den svenska sjömatsnäringen.

Läs vidare

Grandiosa utmanar hämtpizzan med "hempizza"

Grandiosas nya koncept "Hela Sveriges hempizza" ska få fler att välja fryst pizza som äts nygräddad i hemmet.
GRAN 10 pack

Nu går det att panta chipspåsen och duschtvålen

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower.
olw bower

Matsmart erbjuder företag att prenumerera på snacks

Matsmart lanserar prenumerationstjänsten "Sveriges smartaste fika" i tre olika storlekar för arbetsplatser med olika antal anställda.
RIKSM�TETS �PPNANDE 2018

Tetra Pak erbjuder grönt stål i sina homogenisatorer

Tetra Pak minskar sitt CO2-avtryck genom att använda Outokumpus gröna stål Circle Green i tillverkningen av homogenisatorer.
Images and videos from the 2022 photoshoot

Senaste nytt

Grandiosa utmanar hämtpizzan med "hempizza"

Grandiosas nya koncept "Hela Sveriges hempizza" ska få fler att välja fryst pizza som äts nygräddad i hemmet.
GRAN 10 pack

Nu går det att panta chipspåsen och duschtvålen

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower.
olw bower

Matsmart erbjuder företag att prenumerera på snacks

Matsmart lanserar prenumerationstjänsten "Sveriges smartaste fika" i tre olika storlekar för arbetsplatser med olika antal anställda.
RIKSM�TETS �PPNANDE 2018

Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin nya hybridfärs med linser, palsternacka och morot.
hybridfärs