Sjömat är svaret på många utmaningar

PUBLICERAD: 22 januari 2024
UPPDATERAD: 22 januari
Nordic Seafood Summit bjuder bland annat på ett politikerpass med högaktuella diskussioner kring livsmedelsberedskap och hur såväl produktion som konsumtion av svensk sjömat kan öka. Foto: Innovatum Science Park

Den 24-25 januari samlas hela sjömatsbranschen på Nordic Seafood Summit, som arrangeras på Eriksbergshallen i Göteborg. Ett 60-tal utställare finns på plats och programmet omfattar bland annat ett politikerpass med högaktuella diskussioner samt utdelningen av Sjömatspriset.

Nordic Seafood Summit samlar den svenska och nordiska sjömatsbranschens aktörer – från fiskare, odlare och grossister till förädlingsled, handel och restaurang samt myndigheter och beslutsfattare.

– Vi vill skapa en mötesplats som kan bli fiskenäringens motsvarighet till Almedalen. Det här är en unik chans att få en inblick i hela värdekedjans utmaningar och möjligheter, säger Joakim Petersén, vd på Finnvacum och en av initiativtagarna till Nordic Seafood Summit.

Ett 60-tal företag finns med som utställare och ett scenprogram spänner över allt från hållbara hav och marina sidoströmmar till ny teknik. Det bjuds även på ett politikerpass med högaktuella diskussioner kring livsmedelsberedskap och hur såväl produktion som konsumtion av svensk sjömat kan öka.

– Vi har en proteinförsörjning på cirka 50 procent samtidigt som det varnas för risken för krig. Jag är övertygad om att det finns enorma möjligheter att säkra Sveriges livsmedelsförsörjning genom att stärka sjömaten, säger Pelle Lindquist Omberg, konsult och drivande kraft bakom Nordic Seafood Summit.

Ett dussin innovativa företag och forskare finns också på plats för att pitcha sina affärsidéer och produkter. Det handlar bland annat om fisk som kan födas upp på bondgård, blå proteinfabriker och svenskodlad sockertång.

– Det finns mycket som tyder på att 2024 är sjömatens år – och det är här som framtiden händer, säger Susanne Ekstedt, innovationsledare på Innovatum Science Park.

I samband med Nordic Seafood Summit kommer även Sjömatspriset att delas ut, ett nyinstiftat pris som hyllar de visionärer som på olika sätt är med och utvecklar den svenska sjömatsnäringen.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning