Global brist på apelsinråvara – risk för tomma juicehyllor

PUBLICERAD: 18 januari 2024
UPPDATERAD: 18 januari
Magnus Berndtsson, ordförande i Svenska Juiceföreningen, varnar för att bristen på apelsinråvara kommer att leda till tomma juicehyllor. Foto: Pressbild

Det råder stor brist på apelsinråvara i världen och inköpspriserna skjuter i höjden. Orsaken är att några av de största apelsinodlande länderna har drabbats av extremväder samtidigt som den allvarliga växtsjukdomen citrus greening ökar dramatiskt.

Redan nu kan konsumenter möta tomma juicehyllor i butikerna och branschorganisationen Svenska Juiceföreningen räknar med att det kommer att bli värre.

– Vi befinner oss i en unik marknadssituation där våra medlemsföretag inte vet om de i år kommer att få den råvara de beställt. Bedömningen att det råder en 25-procentig brist på apelsinjuicekoncentrat i Europa och tyvärr kommer det att ha en stor påverkan på tillgången på apelsinjuice i butikerna, säger Magnus Berndtsson, ordförande Svenska Juiceföreningen och vd på Eckes Granini Sverige.

Flera av de största apelsinodlande länderna, som Brasilien, USA och Spanien, har drabbats av extremväder som orkaner, ökade regnmängder och torka, vilket kopplas till de globala klimatförändringarna och som påverkat skördarna negativt.

Citrus greening är idag en obotlig bakteriesjukdom som sprids i apelsinodlingar via två olika insekter. Infekterade apelsinträd producerar frukter som är gröna, missformade och bittra, olämpliga för försäljning som färsk frukt eller för tillverkning av juice. Drabbade citrusträd dör vanligtvis efter några år. I Florida har produktionsvolymerna av apelsiner minskat med 75 procent sedan 2005 då sjukdomen upptäcktes. I de delar av Brasilien där de flesta apelsinodlingarna ligger har sjukdomen ökat med 56 procent under det senaste året.

– Internationellt pågår intensiv forskning för att hitta ett botemedel för citrus greening. Även om det kommit en del positiva besked under året måste vi räkna med att det dröjer innan apelsinodlingarna återhämtat sig. Parallellt med bekämpningen av citrus greening pågår ett stort innovationsarbete hos juiceföretagen, där nya drycker med andra frukt- och bärsmaker löpande lanseras i handeln, säger Magnus Berndtsson.

Apelsinjuice står för ca 45 procent av den totala försäljningen av juice i Sverige. Juice är ett skyddat namn inom EU som enbart får användas när juicen till hundra procent är baserad på frukt och grönsaker. Apelsinjuice kan framställas via apelsinjuicekoncentrat eller från direkt pressade apelsiner. Apelsinjuice används också för att framställa andra drycker som nektar och fruktdryck där juicen blandas med exempelvis vatten och socker. Inom den totala kategorin för juicer och fruktdrycker står ren apelsin för cirka 30 procent. De största apelsinjuiceproducerande länderna i världen är Brasilien, Mexiko och USA.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2