Proteinhalten i algen havssallat kan höjas till samma nivå som i sojabönor. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet
I en ny avhandling undersöker Kristoffer Stedt, doktorand vid Institutionen för marina vetenskaper, alger som en framtida proteinkälla.
– Alger innehåller många viktiga näringsämnen som proteiner, mineraler och vitaminer och har en god potential att vara en viktig del av vår kost. Inom fem år tror jag att vi kommer att se många nya algprodukter på marknaden, säger Kristoffer Stedt.
I sin avhandling ”Seaweeds as a future protein source” har Kristoffer Stedt undersökt proteinhalten hos fyra algarter.
– Jag har testat att plocka in havssallat från repodlingar i havet och odlat dem i spillvatten från livsmedelsindustrin. Efter två veckor i det näringsrika vattnet har proteinhalten mer än fördubblats.
Havssallat som odlas på västkusten har en proteinhalt på runt 15 procent i torrvikt. Genom att odla algerna i spillvatten har Kristoffer Stedt visat att det går att höja proteinhalten till 37 procent. Det är i nivå med sojabönor, som har en proteinhalt på 40 procent.
– Om vi byter ut sojabönor mot svenskodlade alger skulle vi göra flera miljövinster. Vi skulle få en närodlad proteinkälla som inte konkurrerar med odling på land och dessutom bidrar till att minska övergödningen av havet.
Proteinerna sitter dock hårdare bundna i alger än i sojabönor och blir därför lättare för kroppen att ta upp om de utvinns från algerna. Detta undersöks i projektet CirkAlg på Chalmers.
– I havssallat finns både fettlösliga och vattenlösliga proteiner. Det gör att det krävs flera steg för att extrahera dem. Forskarna på Chalmers arbetar nu för att ta fram en sådan tvåstegsprocess och har visat mycket positiva resultat, säger Kristoffer Stedt.
– Jag tror att alger kan spela roll i flera olika former, bland annat genom att proteinerna från algerna används som ett komplement till köttfärs och sojafärs. I framtiden tror jag att vi kommer att se produkter som algburgare och algbullar i butikerna. Algernas innehåll av omega-3 och vitamin B12 ger dessutom ett mervärde till produkterna, och gör att algerna även kan användas som tillsatser i andra vegetariska livsmedel.
Länk till avhandlingen ”Seaweeds as a future protein source” finns här