”Finaste av” vill se mer svensk mat i butikerna

PUBLICERAD: 5 december 2023
UPPDATERAD: 5 december
Alla Finaste av-produkter är gjorda av svenska råvaror och naturligt konserverade i glasburk. Foto: Pressbild

”Finaste av” är ett nytt livsmedelsföretag som satsar på mat av svenska råvaror förädlade i Sverige. Först ut på butikshyllorna är Fin Svensk Ketchup.

Bakom ”Finaste av” står systrarna Lisa Lönner, mer känd som Husmor Lisa, och Maja Påhlman, innovationskonsult och före detta innovationschef på bland annat Lantmännen och Ica. Med eget kapital och en första investerare har de producerat en Från Sverige-märkt ketchup av 98,4 procent svenska råvaror i större skala.

– Vi har antagit utmaningen att se till att fler produkter i mataffärens hylla är svenskproducerade och naturliga. Lokalt, cirkulärt och riktigt god smak är våra kärnvärden. Vi börjar med tomaten som är en stapelvara i svenska hem, säger Lisa Lönner.

Produkter som i tio år har utvecklats och tillverkats i Husmor Lisas restaurang skalas nu upp i två skånska fabriker. Sortimentet omfattar, förutom ketchup, även Bolognese, Boeuf Bourgignon, Tomatbas, Tomatsås samt marmelader och inlagda grönsaker efter säsong. Alla produkter är naturligt konserverade i glasburk.

– I Italien och Frankrike finns ett brett utbud av premiumprodukter tillverkade på lokala råvaror. I Sverige har mycket av den industriella kompetensen gått förlorad. Vi ser ett gap på marknaden i denna kategori som omsätter miljarder, säger Maja Påhlman.

Det senaste året har ett provsortiment testats i fyra butiker i Stockholm. Den första lanseringen i större skala är Fin Svensk Ketchup, som kokas av Grönsakshallen Sorunda Syd och buteljeras av Balsgård Foodtech AB. Ketchupen har utvärderats med hjälp av fokusgrupper och receptet har gått igenom olika testfaser.

Produkterna kommer till en början att säljas in på Ica och delikatessaffärer. Bolaget söker nu nya investerare och går in i sin första, tidiga kapitalrunda

– Vi är så stolta över förtroendet från vår första investerare och vi avser att bidra till att öka utbudet av förädlade svenska produkter. Vår affärsidé är att utmana där det behövs god smak, lokala råvaror och naturliga förädlingsmetoder – bra mat för varje dag, säger Lisa Lönner.

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado