Skedvi Bröd är den 20:e i raden av svenska jordbruksprodukter och livsmedel att skyddas inom EU:s kvalitetssystem. Brödet är ett traditionellt runt hålat knäckebröd bakat på rågmjöl som gräddas på gjutjärnshäll i vedeldade stenugnar.
Skedvi Bröd produceras inom det geografiska området Stora Skedvi socken i södra delen av Dalarna. Där finns en lång tradition av att baka klassiskt runt hålat knäckebröd i vedeldade ugnar. 2014 startade Skedvi Bröd från grunden i Vikabröds tomställda lokaler.
Knäckebrödet görs av rågmjöl, vatten, jäst och salt som blandas till en deg, får jäsa och bakas ut till runda kakor. Därefter gräddas brödet i ugnar eldade med tall- och granved. Varje bakugn rymmer 15 brödkakor och gräddaren flyttar runt kakorna i ugnen för att de ska få en jämn gräddning. Gräddningstiden bestäms av ugnstemperaturen som i sin tur påverkas av det omgivande klimatet, vedens fuktighet och om bagaren lagt ny ved i ugnen. Med hjälp av doft och syn avgör bagaren när brödet är färdiggräddat.
– Knäckebrödsbakning på Skedvi är ett hantverk. Det spelar ingen roll hur mycket utbildning du har, här måste du jobba för att lära dig. Du behöver lära dig degen och ugnen. Det skapar väldigt unika smaker när man eldar över öppen eld och det är vi ensamma om i Sverige idag, berättar Riina Myrsell, verksamhetschef på Skedvi Bröd.
När kakorna är färdiggräddade tas de ut ur ugnen och träs på spett för att torkas i cirka två dygn, innan de förpackas i gul förpackning som Skedvi Bröd Orginalet eller blå förpackning som Extragräddat.
– Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av den exklusiva EU-märkningen. Det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner, säger Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).