Nu är årets Novello olivolja här

PUBLICERAD: 20 november 2023
UPPDATERAD: 20 november
Foto: Pressbild

För trettonde året i rad lanserar Zeta sin Novello olivolja i Sverige. Zeta Novello är en extra vergine-olivolja av oliver skördade under säsongens första tio dagar.

Årets Zeta Novello kommer från Sicilien, som i år har haft ett gynnsamt väder för olivodling, i motsats till många andra delar av medelhavsområdet. Oljan pressas ur oliver som är handplockade, eftersom de skördas redan i månadsskiftet september-oktober då de sitter hårt på kvistarna. Olivsorterna som använts är de lokala Biancolilla (45 %), Cerasuola (45 %) och Nocellara del Belice (10 %).

Den kallextraherade jungfruolivoljan Novello uppges vara extra smakrik och ha ett högt innehåll av antioxidanter. Enligt Fernando Di Luca, Zetas grundare och Sveriges kanske största olivoljeambassadör, svarar Zeta Novello 2023/24 väl upp mot alla förväntningar för hur en bra primörolivolja ska vara:

– Den ska vara grön, elegant och fruktig med stor doft av nyklippt gräs och gröna tomater, intensiv fruktig smak med viss pepprighet samt lång eftersmak med lite angenäm beska på slutet. Jag doppar bröd i den tillsammans med lite havssalt eller ringlar den över pasta, rostade grönsaker och halstrad fisk bland annat.

Zeta Novello 2023/24 finns i begränsad upplaga om 8 000 flaskor. Eftersom det är en primör ska den helst avnjutas före jul, men oljan håller sig långt in på det nya året. En flaska på 500 ml kostar cirka 149 kronor och kan inhandlas i välsorterade livsmedelsbutiker.

Läs vidare

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Sommarkänsla året runt med Pomonader

Kiviks Musteri lanserar det nya konceptet Pomonad, en kolsyrad dryck baserad på svenska äpplen och andra svenska sommarsmaker.
Pomonader 16_9

Felix moderniserar hela kolonialhyllan

Felix lanserar nya såser och dressingar, recepten på flera befintliga produkter förbättras och hela sortimentet kommer i nya "drizzleflaskor".
Sallad_1200x750 2

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210